Къмпингуващи с каравани и палатки са се самонастанили в защитена зона "Камчия" между селата Ново Оряхово и Шкорпиловци на метри от дюните и морето. Нарушителите дори са започнали да изграждат навеси и други съоръжения върху територията, която е под закрилата на закона, сигнализират местни жилители пред БНТ.

Имотите в защитената зона са частни и са собственост на две фирми със седалище в София. Те са придобили апетитните имоти до морето през 2007 година чрез заменки.

Татяна Прокопова живее в село Ново Оряхово и обича да се разхожда със семейството си в този район край морето. Преди няколко дни забелязала самонастанилите се къмпингари, които изграждали навеси от дърво и други съоръжения в защитената зона.

"Предполагам, че си търсят място, където няма да платят и където няма да ги глобят, и където и те искат да си изкарат добре, но ние също, които се разхождаме и идваме на плаж, също искаме да си изкараме добре", казва Прокопова.

Снимка: Скрийншот от БНТ

За да си създадат максимален комфорт през летния сезон, къмпингуващите са превозили различни материали в защитената зона и са издълбали дупки, вероятно за съоръжения, които възнамеряват да изградят.

"Което не е строителство в масивен вид, но нямат право там да се поставят... и поставаеми обекти. Понеже самата зона се нарушава. Отъпкват се, унищожават се растителни видове, които са съответно върху облесените дюни", обясни Ерджан Себайтин, директор на РИОСВ - Варна, 

Снимка: Скрийншот от БНТ

Областна администрация - Варна също е забелязала изграждането на навеси, разполагането на маси, столове. Общо взето подготовка за летния сезон на къмпингуващите, казва Милен Илиев, главен експерт в областната управа.

Някои от нарушителите са доста изобретателни, като са изградили външна тоалетна от дървени палети. 

Снимка: Скрийншот от БНТ

В тази защитена зона никой, дори и собственикът няма право да поставя преместваеми обекти, съгласно заповед на министъра на околната среда и водите.

РИОСВ Варна е предприела всички необходими действия от нейните компетенции по премахването на тези временни поставаеми обекти, казва Ерджан Себайтин:

Снимка: Скрийншот от БНТ

Местните предполагат, че нарушителите са изгонени от курорта Шкорпиловци, където преди това са къмпингували от години.

"Би трябвало на нерегламентирани места хората да не идват да къмпингуват, защото това в момента, което виждаме, не е от хора любители на природата, защото те биха имали респект към тая природа, а ние виждаме тук едно унищожение на природата", смята Татяна Прокопова.

През лятото община в Долни чифлик предоставя допълнителни контейнери за отпадъци в районите, където има къмпингуващи, а това води до големи финансови загуби.

Снимка: БНТ

"Средногодишно за един сезон може би извозваме около 95 тона отпадъци, извозват се за преработване в Езерово и това е едно доста сериозно перо във финансовия бюджет на общината, коства ни около 18 000 лева на сезон и се плаща от такса "Битови отпадъци" от гражданите на общината", казва зам.-кметът на община Долни чифлик Илка Тенева.

Затова от общината в Долни чифлик очакват с нетърпение да влезе в сила нова наредба за къмпингуване.

"Това ще ни помогне да уредим така нещата през тази наредба, за да няма такива загуби за общината", смята Тенева.

Къмпингуващите са палили и огън, което крие риск от пожар в боровата гора.

"Има горски пояс, който е залесен тук преди 60 или 70 години и една клечка кибрит може да изгори труда на ония хора и живота на 70-80 годишни дървета за част от секундата, защото много бързо горят игличките", обяснва зам.-кметът.

Някои от караваните пък са паркирани върху зони с блатни кокичета.

"Първо притесненията ни са, че това наистина е място защитено за ареала с блатните кокичета. Всички знаем, че от тях се прави едно лекарство, което е за борба с детския паралич - Нивалин", казва още Татяна Прокопова.

Караваните в защитената зона са със свалени номера.

"Само на една намерихме такива номера и се обърнахме веднага към полицията с оглед установяване на това чия собственост е тази каравана, за да може веднага да се предприемат действия по премахването ѝ", посочи директорът на РИОСВ - Варна.

От екоинспекцията са информирали за нарушенията Районната прокуратура във Варна и полицията. Очаква се отговорните институции да предприемат мерки спрямо нарушителите и да ги накарат да махнат караваните си от защитената зона, за да бъде спряно унищожаването на природата.