Според владиката този псевдопразник приучва децата да се подиграват със собствената си невинност и с достойнството на ближните, да не вярват във Възкресението и в Христос, а да служат на дявола чрез бесовски игри и демонични забавления.

"Хелоуин е отворена врата, през която безскрупулни търговци, някои безгрижни родители и учители тласкат малките днес деца да влязат утре като тийнейджъри в сатанински секти, които ще ги унищожат", е посочено в изявлението на митрополита.

Името "Хелоуин" произлиза от средновековен английски език и с този ден римокатолиците обозначават нощта към техния празник на Всички светии, посочва митрополит Йоан.

Владиката призовава българите да си спомнят, че на 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители, които са ни завещали любов към Светото Православие, към Родината, към Бога и ближните, а не чуждопоклонство и привързаност към дявола и неговата свита.

Освен това на тази дата е и Задушница, на която всеки си спомня за скъпи и мили покойници и отправя молитва за Бог да прости.