Митрополит Йоан: Хелоуин е поклонение пред злото

"Празникът" Хелоуин всъщност е поклонение пред злото и пред смъртта, се казва в изявление пред медиите на Варненския митрополит Йоан.

Обратно в новината

Коментари - Митрополит Йоан: Хелоуин е поклонение пред злото | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Бедния и слабия духом вечно реве и се оплаква как някой му натрапвал нещо!

Ходи ли на гробища при близките си или си издялка тиква? От инкубатор ли си?

да, права сте за "жертвениците", но целта ми не е да публикувам конкретни списъци на жертвите на безумието, а просто да подсетя онез, които знаят. не съм напълно съгласен с това, че християните са станали цивилизовани хора. те просто са се научили на лицемерие, за да могат да прикриват злодеянията си зад купешки думи. тук, разбира се, по никакъв начин не искам да правя обобщения, защото това твърдение моментално би се превърнало в лъжа. мюсулманите вярват повече на традициите си, които се предават от уста на уста, също така те повече вярват на казаното им от "духовни водачи", които наи-откровено ги манипулират в своя полза. все пак, дори и да знаят на изуст корана, те не разбират и дума от него. дори защото за(д) всякои добър прочит се изискват много други знания, които се придобиват само с други прочетени книги, споделени мисли и контакти с различни култури на ниво разбиране, а не на рушение. имам много добри приятели мюсулмани от различни страни, които сами са чели корана и са просто бесни на онез, които про(е)дават заблуждаващо думите написани там. някои от тях ме предупредиха преди години за т.нар. салафисти, както и ми казаха от къде са финансирани те - за да сеят заразата на заблуждението. има и няколко други неща, но, човек трябва да започне отнякъде, ако иска да има положителен резултат и това начало трябва да е ядрото на събитията и за решението на проблемите в които "цивилизацията" постоянно се самонабутва, за да търси спасението.. от себе си.

Абе коленето на прасе , си е някак по изтънчен обичай. Не е ясно какво точно има с Рождество Христово , но...Някак си по социалистическо е. Тричането също.

Да не говорим за всички курбани по църквите.Тоест жертвоприношение в буквалния смисъл, което и Христо отрича.

Смешно твърдение на църковен служител. Много хубав празник, учещ децата да не се страхуват от злите сили. Децата от цял свят го празнуват и се радват на този праьник. Само идиот от Б-я, за когото църквата трябва да заблуждава хората може да твъри подобни глупости. Видяхме как църквата се отрече от хората по време на социализма, клето не е било и по време на турското иго. Затова хората не вярват на българските попове, които са в 90% мошенници.

Какво му е хубаво да се обличаш като зомби, намазан с кръв и с рога? Хелоуин насърчава поведение, което само преди няколко години беше още обект на психиатрията. Чрез подобни "празници" избиват психични разстройства още от ранна възраст.

Ами тогава си обрежи децатаако си християнин и ги пусни да празнуват Шекер Байрама. Това също е хубав празник и ще им хареса на децата. А и все пак е по билзък до нас отколкото ирландският Хелоуин

Вярвам единственно на моите си ЗЕМНИ възможности в рамките на краткият живот който ни е определен от БОГ! Но не този БОГ ,който църквата и еврейското котило ни е наложил,а онзи другият ,който е писал кодовете на ДНК-то ми! И както религията води война за душите на хората така и аз никога няма да остана смирен срещу каквато и да е религия! Хелоуин не ме бърка.Много деца на българи живеещи в чужбина носят и традициите на другите държави в България!Да ги обвързваме с зли сили е некомпетентно и смешно !

много разумно от ваша страна, за което ви поздравявам наи-сърдечно. по-горе степенувах "обвиненията" за "лошо", като започнах от съвсем малки същества, на които не е толкова сложно да направиш зло и стигнах до човека, които като едното нищо може да бъде изгорен на клада, само защото на тълпата и липсват зрелища, които отвличат вниманието от ежедневните инквизиционни проблеми с истината. още повече, че тя по всякакъв перверзен начин е поставена в положение да не може да се защити. (е, разбира се, че ако котката се дърпа, дращи и хапе, докато я убиват, то наистина тя е обзета от дявола, нали, така е било и с жените, които са били измъчвани за да си признаят, че са вещици, пак за тяхно добро, разбира се. а пък убииците и насилниците получават опрощение и личен катарзис от няколкото съчки в повече поднесени лично на кладата на някои "грешник". така е и до ден днешен с малки изменения в методите. така че, да се говори тук за цивилизация е преди всичко неразумно и наи-вече нецивилизовано.).

Де що има боклук по САЩ и ЕС дйде в България то бяха секти , масони , нарко пазари ,хомосексуални организации .Да не говорим за не-правителствените организации и зелени финансирани от чужди правителства с корпоративна цел . Хелоин не трябва въобще да ни учудва .Следващата традиция ще е задължително кръвосмешавъне препоръчано от американски сенатор или от ЕНП или от Брюксел.

Или зоофилия, превнесена от Германия или пък узаконеното убийство на деца от Белгия. Ние много "изоставаме" с евроатлантическите "ценности"

А и доста балкански боклук се натресе на лошия запад!

Напълно съм съгласен с Дядо Йоан. Западняците се опитват с комерсиална и политическа цел да ни натресат празници като Хелуина и Св.Валентин, които са чужди на нашето Православие и далече от славянската ни чувственост. Но това не бива да ни учудва, защото имено западяците с тяхната брутална и колониална алчност, комерсиализация и прорнографизация съсипаха християнските ценности и превърнаха тази религия на добротата, обичта и човечността в почти порнографски бизнес. Не напразно мюсулманите, усетили в това своебразен неоколониализъм , така устремно и решително се борят срещу тази нагла чума.

Доста преди "западняците" едни другари, определено чужди на "нашето Православие" "съсипаха християнските ценности", като разстрелваха православните свещеници, взривяваха църквите, пращаха вярващите в "нашето Православие" в концлагери, патрулираха пред църквите по време на празниците на "нашето Православие" и уволняваха или изключваха от университетите носителите на "християнските ценности", а Синода беше станал филиал на ДС. Доста по-рано трябваше да виеш на умряло за "нашето Православие", ама тогава те е било страх, а сега именно благодарение на "западняците" можеш да плещиш каквото си искаш без милиционерите да ти строшат главата.

Той Дядо Йоан не е чудно и сега да си има псевдонимче на отчет в някой отдел на КГБ (не си спомням новото им име)... Нали от Кремъл ни заповядаха да водим война срещу всичко западняшко. Затова в САЩ бензина е по-евтин от млякото, а българите получават севернокорейски заплати и средния седмичен доход на българина е горе-долу колкото едно дете на Халоуин изкарва от трик енд трийт.

Странно, на мен никой нищо не ми натрапва? Ти насила ли празнува?

Пък мойто малко дяволско изчадие се върна с пълно торбенце и щастливо усмихнато. Дяволи, вещици и нашата църква.

Защо тогава учениците и децата официално празнуват празника на злото на вещиците магьосниците и злите духове?Значи излиза че нашата църква е за това да има насилие и да се вярва в злото и да се насажда омразата след хората.Какви са тия глупости магьосниции магии за лоши сънища духове и тем подобни?Има хора които се мислят за нормални и ги практикуват не сте ли сънували кошмари след като сте се докоснали до магьосник-А има и такива, които се гордеят че са магьосници има и таква професия в БЪЛГАРИЯ-СРАМ

Снощи попитах "вещиците" и "вещарите" знаят ли какъв празник има следващия ден и само едно момиче ми отговори, че е "Денят на будителите". Попитах ги знаят ли за Сирни заговезни, оказа се, че не са чували. Оставам без коментар. Друга група маскирани чукнаха на вратата /звънецът е повреден/ и докато излязох да ги почерпя, въпреки категоричното ми неодобрение на този "празник", маскираните бяха успели да размажат няколко яйца по вратата и да изчезнат.

Ами то е казано - пакост или лакомство.Аз се бях приготвил, само две деца бяха минали, а след като ги почерпиш обясни какъв празник е утре (тоест днес)!

Не може, те ги изпитват и после самодоволно пишат, колко са ужасни(децата де), защото не знаят за Сирни заговезни. Това е тяхното забавление просто.

Друже, що не обясниш на попа и партийния секратар какво е сирни заговезни, защото те са хората поради които или заради които не се празнува и това.

Мисля че в България се носеха дини с пробив на тях като очи и свещи за гонене на злите духове нещо подобно на техния обратен обичай за привличането на духове.Честно познавам един образ дето не е редовен с главата и твърди че е магьосник и се фука с това ама друга тема на разговор.Гледах последното издание на КЕЧ мания ЯКО ДЕМОНСТРИРАХА АМЕРИКАНСКА ПРОСТОТИИЯ жените бяха се облекли като грозни вещици

Нашата изостанала, опустошена от комунистическия режим църква е много далече от хората.Няма да чуем и да усетим най - вече позицията й по важни за обществото въпроси-корупцията, бандитизма, чалгата, опростачването и н.н. Нейния глас обикновено се чува за пълни глупости, поредната от които е Хелоуин. Аз предпочитам Хелоуин, пред мазната браса на попа, който вчера е освещавал мутренската дискотека, утре ще освети офиса на еди кой си застраховател, а после ще вземе пари, за да уреди гробно място някъде си. Ако днес Христос се появи, Църквата ще го разпне, както е описал и Казандзакис в творчество си, заради което е бил пък отлъчен от тая същата църква.

Корупцията, бандитизмът, чалгата, опростачването, Хелоуин дойдоха, след като си отиде така наричаният "комунизъм". И животът ни заприлича на един непрестанен Хелоуин.

този празник в основата си е келтско поверие. но да видим какви адски щети може да нанесе "вярата". благодарение на "вярата", че черните котки носят нещастие и са създания на дявола - те биват почти напълно изтребени. "вярата", че бухали и сови носят смърт на хората, ако кацнат на покрив на къщата е довела до изтреблението на тези добри същества (защо това не важи за кокошките напр. е ясно. те каквото и да направят ги колят за супа). "вярата" във вещиците е довела до масов холокост на напълно невинни жени и това само от написването на една книга от един, който не е бил много, много наясно с жените и ги е мразел, сигур понеже и да му пуснели, той не можел нищо. всички тези и много други напълно безумни (по)вери(я) носят със себе си злото в най-чиста(та) форма на масовите истерии, които и до ден днешен са живи. този обичай днес би трябвало да се възприема от веселата страна и черния хумор, който няма нищо общо с каквито и да е секти и сатанински ритуали, освен със "сектата" на забавленията и майтапа, който води със себе си всеки празник на свободната от (по)вери(я) душа.

Хелоуина е келтската Нова година. Древните келти са правили като нашите кукери - гонели са злите духове. Лошото е , че ние вземаме всичко, което правят американците - и Валънтайн, и Дядо Коледа , който е всъщност реклама на Кока Кола Те му казват Санта Клос, това е нашият Свети Николай /Николаус, Клаус, Клос/. Измислят всичко, за да става алъш-вериш.

то наш'те попове със същата злост заклеймяват и кукерите ....

TИPAMИCУ

Кукери има в Швейцария, Италия Германия и Австрия... И там бродят и бият на шега който срещнат по пътя, Палят се огньове, играят се танци и въобще, доста езически ритуал но църквата- в случая католическата не запрещава този обичай. Миналата година се бе развихрил скандал като под прикритието на маските "кукерите" пребили няколко човека на които е оказван медицинска помощ в здравни заведения. Стадата са много и във всяко си има и черни овце.

Църквата продължава да разделя хората, продължава да насажда омраза към католиците, а те също са ХРИСТИЯНИ като нас. После защо се очудват, че няма млади хора в църквата а само старци.....

Хелоуин не е католически празник ! Католиците днес и утре почитат умрелите, украсяват гробовете с хризантеми.

в основата си е келтски, но се е пренесъл при католиците. не съм чул католическата църква да го е заклеймила.

Уважаеми Митрополите, в света има много религии и всяка от тях си има съответната традиция, обичаи, празнични обреди и т.н. Ако не ти изнася вярата и традициите на другите народи, не се изказвай неподготвен. Вредните религии са тези, които проповядват и насаждат нетърпимост, умраза и насилие към другите. Това, че една религя зачита или не зачита душите на умрелите предци, няма нищо общо със злото. Лек ден, уважаеми.

Прав си - значи поклонение пред злото не е митрополитите да взимат рушвети , коли, и бижута, не е педофилията в църквата, далаверите с имоти (освободени от данъци) , а католическия празник на който се забавляват децата?????

Какви деца бе, демони са те, ние родителите също. Защо изобщо се коментира това. Да са ни живи, здрави и усмихнати, въпреки всички простотии изписани тук, както за тях, така и за нас-родителите. Честит ден на Будителите !

Владиката е прав. Християните вярват, че душите след смъртта и Божия съд не се връщат на земята. През 853 г. от Боговъплъщението, от Рождество Христово папа Григорий IV, в опит да замени съществуващия езически ритуал, утвърдил 1 ноември като ден на Вси Светии, ден за прослава на всички християнски светци и мъченици. Сред коренното население все още бушували езически заблуди и антихристиянски настроения и голяма част от местните хора продължавали да отбелязват деня по старому. С практиката на ходене по домовете и просене на бонбони и сладки се появили заплахи и притеснения срещу християните, които отказвали да участват в All Hallows Eve (така наричали деня на средновековен английски език).

Да ! - Е време да Прескочим Огъня.

Трябва да пазим рода си български. Имаме си достатъчно празници включително и такъв с който гоним злите духове от къщите си и няма абсолютно никаква нужда да ставамеамериканци или англичани. А министерството на образованието да следи да се изучава българската история нрави и обичай, а не да мъти главите на малките българчета с чужди праници и обичаи.

Тулуп,който малко хора виждат-реши,да се "изхвърли", пред руските си покровители!

Не понасям тези мазни и охранени Божи служители, има си моменти на веселие и моменти на преклонение - днешният ден. Безсмислен спор, безсмислени изказвания.

И пред кого се преклони в днешния ден робската ти главица?

Задушница е днес шматко .......

всичко е направено за забавление, хората имат толкова малко радости, освен ако не са пияни попове с ролекси и мерцедеси

Хайде да ми покажеш един такъв, какъвто го описваш.

"БЪЛГАРИНО, ЗНАЙ СВОЯ РОД И ЕЗИК!"Това е казал Паисий за всички Вас чуждопоклонници. А поповете ни,вместо да се изказват отвреме-навреме да бяха дошли примерно в кв."Младост"-София на Сирни Заговезни и да организират поне един маскен празник за децата ни. Да запалят един огън,така както ние като деца се маскирахме и прескачахме огньове. Беше прекрасно!

Кое му е прекрасното? И по какво ще се различаваме от езичниците?

Няма лошо да си езичник и да си празнуваш твоите обичаи. Лошото е когато си кух и празнучаш обичаи с които нямаш нишо общо и които ти ги натрапват. Так че ако си българин си празнувай българските обичаи кеф ти езически кеф ти християнски въпреки че и христианските са чужди и за донесени от евреите, ама все пак са от няколкостотин години и са по приемливи.

За пореден път, представител на православното духовенство показва въпиущо хуманитарно невежество. Празници като Хелоуин са се правели не са да се предадат хората безвъзвратно на силите на злото, както твърди той, а за да надмогнат страха си от тях и така да могат по-добре да ги надвиват. Надяването на страшни маски и костюми е акт на частична и символична идентификация с "врага", за да го обезсилиш. Не той да се всели в тебе, а и ти в него и така да докажеш на себе си, че си по-силен от него. Гоненето на зли сили със страшни маски и костюми, както е в кукерския обичай е горе-долу същото - гонене на злите сили с "техните камъни по техните глави".

Ей, ученото си е учено! Всичко знае, всичко може.

За пореден път, представител на православното духовенство показва истината, но кой да слуша. Ти наясно ли си как човек може да се бори с демоните без Божията помощ?

Много е простичко - на невярващите в Божията помощ по принцип не им се привиждат и демони.

Това не е истина, дори тези си имат платени "тролове", не мога да повярвам , че има хора, които вярват, че точно тези са нашето спасение от злото - Хелоуин !

Най-обичам да ме наставляват за добро и зло, правилно и неправилно в живота тия, дето четат основно само една книга, съставена от бълнуванията на напечените от слънцето номади.

Не си прав. Христианството е египетска измишльотина с чиято помощ са организирали Майдан на Римската империя и я бастисаха. А после какато са видяли каква чусдесна работа върши за масова промивка на мозъците го пробутват навсякъде. Че даже му измислят и вариант Илсям за останалите. Демек едните от Левски другите от ЦСКА. и овцете скачат викат ура и се трепят за кефа не тези дето го измислиха

Църквата пак се изказа по "важен" за страната и хората въпрос!

Важен е. След като от подобни неща зависи спасението на душата.

Позволете да Детайлизираме : - Халоин - Е Келтски ...правел се е за да се Изгонят Злите Сили (чрез шум, звукови ефекти, светлини...Е, и много течности де ;-) И ! - комай някъде около 50те-60те на Миналия век - на 'някои' им 'хрумва' да Го комерсиализират.. ....по-Нататъка - Всичко Е пиар и/или Продажби.

Да се чуди човек ние източно православни ли сме или католици? Често изпадаме в крайности и чуждопоклонничество. А т.н. Свети Валентин какво е?

-ами Трифон Зарезан

Подготвил съм се ! Традиционно.

Св.Валентин е ТРифон зарезан.Деня на влюбените е за ония дето се наливат с бира и уиски и импотентно ни демонстрират любовни чувства.

Църквата не празнува хелоуин, а св.Козма и Дамян, Ден на будителите и Задушница /помен за душите на починалите/- задължителна преди поста.

Зкостеняли и крайни изказвания на митрополита...

Хай да ни поясниш в какво се изразява закостенялатта.

си противоречи митрополитът. как така хем е празник на всички католически светии, хем е преклонение към смъртта и злото, нещо бял негър се опитва да ни пробута

Митрополита е прав. Хелоуин е езически празник, виж wikipedia

Хелоин не е никакъв католически празник! Има келтски езически характер! Какъвто е и дядо Коледа /Мраз/, Сурва и т.н. Нашите отци пак се изказват неподготвени! Или премахнете всичко езическо в България, или го оставете!

Космически кораб Върджин галактик се разби в Калифорния

Чест прави на Негово Преосвещенство да обяви истината за този "празник". Подценяването на злото даже и в такава наглед "невинна" форма води до духовна разруха. Но така е и писано, че в последните времена много ще бъдат подведени и ще се поддадат на искушенията на дявола. За да познаят истината и да се спасят колкото се може повече млади хора е крайно небходимо духовно, и специално Християнско обучение в училищата ни от ранна възраст.

А бе я слезте на земята. Вие наистина ли си мислите, че има някой, който се занимава с глупостите на няколко милиарда човеци, или си търсите удобно извинение - дявола ме накара / бог така иска? Аман от простолюдие!

Хелоуин (на английски: халловеен) е маскарад, който се провежда на з1 октомври най-вече в англоговорящите страни Великобритания, Ирландия, Канада и САЩ. Началото си води от келтския езически ритуал Самайн (самхаин) и съвпада с честването на католическия ден на Вси светии. По традиция децата носят страшни костюми, тиквени фенери и обикалят съседите си, като искат бонбони и сладки с предупреждението, че ако не получат такива ще им "изиграят номер". Произход :Древните келти посрещали своята Нова година Самайн (Сауин) в края на октомври. Те живеели с вярването, че в нощта срещу нея починалите през изминалата година навестяват земята в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят, келтите гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно - обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията. Събирали се около огньове, запалвани от друидите жреци, устройвали гадания. Подобен на този е древният езически ритуал на кукерството, където присъстват същите атрибути - маски с рога и зловещо изражение, животински кожи като целта е гонене на злото. Християните вярват, че душите след смъртта и Божия съд не се връщат на земята. През 85з г. от Боговъплъщението, от Рождество Христово папа Григорий ив, в опит да замени съществуващия езически ритуал, утвърдил 1 ноември като ден на Вси Светии, ден за прослава на всички християнски светци и мъченици просто това не е наш празник.

"Религията никога няма да преобрази човечеството, защото религията е робство, то намалява човешката отговорност с оправданието, че "Бог" контролира всичко и на свой ред всички ужасни престъпления могат да бъдат оправдани в името на божественото опрощение, и най важното, то дава власт на тези които знаят истината, да използват мит, за да манипулират и контролират обществата"

След като понятие си нямаш, защо си го показваш, бе невежа? Толкоз си далеч от истината, че няма как да говориш за нея. Просто нямаш представа. А когато нямаш представа, е редно да мъчиш.

Типичен фанатик и талибан, ти ще кажеш кой да мълчи, и кой да говори. Я у лево!

Много хубаво ползваш чужди мисли. Това, че Бог те е преценил и е организирал нещата така, че да има най-малко вреда от действията ти и да обръща с течение на времето злото на добро, нито за момент не ти намалява отговорността за нещата, които вършиш и най-вече тези, върху които имаш контрол. Проблема с религията е, че за разлика от вярата, тя представлява злоупотреба религиозните чувства на хората. Къде е бедния откъм земни богатства, но несравнимо богат духовно Христос, който поучава, лекува и се жертва, къде са днешните попове (има разлика между поп и свещеник), с богатства за милиарди, които НЕ ходят да поучават - чакат хората да дойдат в църквата, НЕ лекуват нито духа, нито душата, а от там - и тялото, нито се жертват (такива като отец Иван грижещ са единици).

Ей такива празноглавци ,като тоя поп-правят хората нерелигиозни! Да каже тоя поп-Кукерите не са ли сатанинско дело,като нямат обяснение от Христовата религия?

Честно казано и кукерите са такова. Както и да го погледнеш. Режат рога, кожи и прочее аксесоари за маски на чудовища, за да плашат духове. Ха кажи какво са кукеирте?! Не е ли очевидно? Както и да го погледнеш, си е сатанински ритуал. Да има духовна стойност? Не. (нали не бърлкаш духове с духовност?) Да има морална стойност? Никаква. Да има стойност на изкуство? Не ми говори! В Перник и Благовград вече правят маски, които се подпират с прът. Кажи ми каква ценностна система може да има човек, който намира усъвършенстване в увеличаване на големината? А то ето какъв вид изкуство е кукерлъкът - чрез уголемяване, т.е. никакво. А бе трудно е да обясниш нещо някому, ако нещото е улегнал навик. Човек не е по-горе от патките, които получават импринт и той ги управлява в животеца им.

А какъв е юдейохристианският морал? И каква му е е духовната стойност? Просто западноевропейската цивилизация с юдейохристианският морал е тъмно средновекивие и никога не е излизала от него. Иксаш доказателства? Мога да ти дам веднага - гледах един мач накойто едиият одбор загуби. Феновете му станаха, събраха опаковките от семки и пуканки и излязоха от стадиона без да трошат и палят седалки. Въпросните фенове не бяха християни. не бяха и европейци.

В абсолютно всички съвременни религии, т.нар. "празници" са взаимствани т.нар. "езически празници" :)) ... Това означава , че наистина са важни дати. Всички те са маркери за циклите в природата, вселената и човешкото битие тук на тази планета. И ако за сегашните хлапета този ден означава бомбони и шоколад на аванта :), то на древните келти хич не им е било забавно някой да им похлопа баш днес вечерта на вратата, ...ама никак не им е било забавно! :)

Естествено, че е страшно подменянето на българската духовност и традиция с чуждоземни, но още по страшно ми стана, като попитах маскирани деца от квартала, какво е за тях Хелоуин, отговора беше - "Храна на аванта". Уви, не живея в гето.

На този празник в САЩ децата се обличат в страшни костюми и ходят от врата на врата, искайки сладкиши. Ако някой откаже да даде сладкиши, трябва да му бъде спретнат номер за наказание. В последни години костюмите стават все по- и по-реалистични което води до проблеми. Често децата си слагат силиконови маски които в някои случаи са прекалено тесни и причиняват множество случаи на почти задушили се деца и деца със сериозни травми вследсвие на блъскане в предмети поради ограничена видимост. Ако сте решили да празнувате с костюми, сложете безопасността на първо място! [1] В Латинска Америка и Испания началото на ноември е известно като Los Dias de los Muertos - Ден на мъртвите. 31 октомври е Ден на мъртвите деца, а 1 ноември е Ден на възрастните. Хората вярват, че през тези дни починалите се връщат у дома, затова във всеки дом има олтар с вкусна храна, вода и кърпа. В последния ден на празника мексиканците пият на гробището текила, а група музиканти свири в чест на починалите. В летящите колибри и пеперудите латиноамериканците виждат душите на своите роднини и приятели. Гай Фокс - известен английски заговорник, който искал да взриви зданието на парламента и бил осъден на смърт. Присъдата била изпълнена на 5 ноември 1606 година. Фокс бил член на католически заговор против протестантския крал Джеймс. По тази причина в Англия някои от традициите, свързвани с Хелоуин, започват да се провеждат на 5 ноември. В България православната църква отбелязва празника на Вси светии в началото на лятото, в първата неделя след Петдесетница. А през ноември е Архангеловата Задушница - в съботата преди Архангелов ден, който е винаги на 8 ноември.

През 853 г. сл. Хр. папа Григорий IV утвърдил 31 октомври като ден на Вси Светии, ден за прослава на всички християнски светци и мъченици. На английски език наименованието на празника звучи като All Saint's Day или Hallowmas или All Hallows. Хората продължавали да отбелязват деня в навечерието на празника на Вси светии, палели огньове и чествали Samhain и деня на Помона (богинята на дърветата и плодовете). В средновековния английски език наричали празника All Hallows Eve или съкратено Halloween и се произнася Хелоуин както се нарича в САЩ и до днес. Любопитни факти! * Тиквеният фенер се нарича Светещият Джак. Кръстен е на ирландски пияница, който успял три пъти да надхитри дявола. След последната им уговорка да живее спокоен живот още десет години Джак внезапно починал. Тъй като бил грешник не можел да отиде в Рая, а заради сделката си с дявола не можел да отиде и в Ада. На прага, дяволът му дал въглен от Ада, който Джак поставил в издълбана ряпа, след това тръгнал да скита по света в очакване на Страшния Съд. Когато празникът се пренесъл в Америка, ряпата е заменена от тиквата Jack O'Lantern.

Хелоуин (Halloween) се чества в нощта между 31 октомври и 1 ноември. На български празника е известен още и като Вси светии. Произход на празника! Това е католически празник. Древните келти празнували своята Нова година - Samhain (Самхейн). В края на октомври те прибирали последната си реколта. Те вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите и сенките на починалите през изминалата година навестяват земята, в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят от сенките, хората гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно - обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията. На духовете оставяли храна, за да се нахранят и да не настояват да влизат в дома им. А самите жители се събирали около огньове, които били запалвани от друидите жреци. На тези сбирки се правели предсказания за зимата и принасяли в жертва животни. На края на събирането всеки взимал въглен от огъня и с него палел огнището си.

Време е, мисля, всички религии да се забранят и поповете, ходжите и пр. фанатици да си търсят някакво полезно за обществото занимание. Достатъчно навредиха на възпитанието на децата.

Децата си ти и жена ти ли ги възпитавате, или ги оставяте на попската милост и възпитание? Не вярвам да сте чак такива цървули...

Колкото и да си възпитаваш децата, като ги набарат сектантските попове са готови. Защото преди да изучат евангелието за изучили всичките учебници по приложна психология. И докато не обясниш на въпросният поп че си езичник и че на твоя Бог апостоли са му Калашников, Макаров, Дегтярьов, Шипунов и компания, не мирясват.

Поредният "празник" тип "вси простотии".

Бог е един за всички хора по земята.Всички са творение по негов образ и подобие.Всички хора могат да общуват с Него по всяко време и навсякъде сами.Не са им нужни посредници - храмове,свещенослужещи,пророци и т.н. Те са измишльотини с цел властване на едни хора над други.

Имам съмнение,че всички човекоподобни са създадени от Един БОГ!!! БОГ е дал Живот на Хората,а много същества по Земята са само човекоподобни,но не и Хора...

И човекоподобните са създадени от Бог. И камъните.

някои про западни политици провеждат политика за заличаване на православието и преминаването на българският народ,към други религии,с което целият веднъж,за винаги да откъснат народа от братска и православна руссия.....

Идиотското е, че тази година с полиция се опитаха да затрият един хилядолетен наш обичай - ТРИЧАНЕ, който тъпите западняци и още по-тъпите наши управници нито разбират, нито са достойни да разберат в цялата му дълбочина. А днес ще тровят душичките на децата ни с един напъно чужд не наш обичай.....

Значи и ти си от диваците, които се кефят да въртят беззащитни животни във въздуха. Естествено, че ще го забранят - на вас мястото ви е в каменната епоха.

Идиота си ти и ти трябва да бъдеш тричан !!!!!БОКЛУК!

България е най-духовната и красива територия на света. За съжаление една гейска сатанистка държава има план програма за покваряване на славянските народи, това се прави като се започва с промиване на съзнанието на децата с такива антихристки празници , гледане на филми с вампири, насилие, убийства и кръв, и ето го резултата , спомнете си дискотеката индиго, колко катастрофи и колко деца са измрели... бог е милостив , но когато директно го оскърбяваш, той вдига защитата върху теб , а сатаната само това чака... Прочетете от Библията "Евангелие на Йов" и ще разберете механизма, бог не наказва , той просто премахва защитата, по-нататък злите сили си знаят работата. И друго , най-голямото постижение на дявола е това че е накарал хората да повярват, че не съществува.

Явно никога не си бил извън страната, не гледаш телевизия, не четеш и не слушаш тези, които пътуват, четат и се информират!

извън страната и съм видял повече отколкото можеш да си представиш. Не е важно само да ходиш, а да гледаш и да виждаш. Но плоските мозъци не възприемат някои неща.

Много точно сте го написал/а - територия. Тя може да е духовна и красива, но това съвсем не може да се каже за населяващия я мат`рял.

много точно казано. Бог да пази всички нас