Забраната в град Вандарг, който има 6000 жители и е в близост до Монпелие, влиза в сила тази вечер и ще продължи да се прилага и през ноември.

Кметът Пиер Дюдьозер обяви, че забраната ще е в сила за всеки, който е на 13 години или по-възрастен.
 
Забраната се налага, след като на различни места в страната беше съобщено за нападения, извършени от младежи, дегизирани като клоуни. Този  тип нападения изглежда зачестяват във Франция, особено в северната й част.

Дегизиран като клоун мъж, който плашел минувачите с фалшиво оръжие в Дуврен, Северна Франция, бе осъден на 6 месеца затвор условно.

В Южна Франция също е имало такива инциденти, често пъти заради басове в социалните мрежи.

В Монпелие 18-годишен младеж бе осъден на 12 месеца затвор, от които 4 ефективни, защото нападнал минувач и го ударил с железен прът, дегизиран като клоун.

Американците харчат над 7 млрд. долара

Американците ще похарчат 7,4 милиарда долара за Хелоуин тази година, като 2,8 милиарда долара ще са предназначени за костюми за деца, възрастни и домашни любимци. Това сочат данни на Американската национална федерация на търговците на дребно, цитирани от Ройтерс и БТА.

Вижте снимки >>>

Празненството на "нечистата сила" жителите на САЩ очакват почти със същото нетърпение, като Рождество Христово. Повечето домове и витрините на магазините отдавна са украсени със символи на събитието - изрязана от тиква глава със запалена свещ в нея, получила прозвището Джак-фенера. Не липсват и паяжините, черепите, скелетите и всяка друга задгробна утвар.

В Нюйоркския район Гринич вилидж ще се състои традиционен парад. Очаква се в днешното представление да вземат участие около 50 хиляди души в най-невероятни костюми, а за да наблюдават шествието ще пристигнат около 2 милиона зрители.

Историята за "страховитата нощ"

Честването на Хелоуин в САЩ е било въведено от ирландските имигранти, в чиято родина този празник се губи в дълбините на вековете. В неговата основа стои езическото поверие, че в тази нощ душите на мъртвите се завръщат в своите домове, за да вземат своя дан във вид на храна.

Денят на Вси светии или Хелоуин е католически празник, утвърден от папа Григорий Четвърти през 853 г., като ден за почит към всички християнски светци и мъченици.  Особено е популярен в Ирландия, Великобритания, САЩ и Канада.

Предполага се, че тържествата на този ден са свързани с древна келтска традиция. На 1 ноември келтите празнували Нова година - Самейн. Те вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите, а сенките на умрелите през изминалата година навестяват Земята.

Участвайте в конкурса на Дир.бг "Детски маскарад">>