Губернаторите на щатите Аризона, Ню Мексико и Тексас обещаха да изпратят 1600 войници от щатските подразделения на Националната гвардия за охрана на границата в отговор на искането на президента Доналд Тръмп, който смята, че нелегалното преминаване на мигранти през границата и престъпността, съпътстваща имиграцията, са прераснали в криза, която изисква незабавно решение.

Граничните щати ще осигурят общо близо половината от поисканите от президента 4000 войници. Единственият граничещ с Мексико щат, който не е обещал да изпрати войски, е Калифорния, отбелязва агенция АП, цитирана от БТА.
Нейният губернатор Джери Браун е член на Демократическата партия, за разлика от колегите си републиканци в Тексас, Аризона и Ню Мексико. Браун неведнъж се е сблъсквал с Тръмп по отношение на имиграционната политика.

Говорител на губернатора на Калифорния съобщи, че щатските власти все още разглеждат искането на президента на САЩ. Според федералния закон, на който Тръмп се позова в прокламацията си с искане Националната гвардия да се включи в охраната на границата, губернаторите, които изпратят войници, ще запазят командването и контрола си над своите щатски членове на гвардията, а федералното правителство ще поеме финансирането им.

Мексико ще преразгледа двустранното си сътрудничество със САЩ, включително в областта на търговията и сигурността, заради възникналите двустранни спорове, обяви междувременно външният министър Луис Видегарай, цитиран от Франс прес. Той уточни, че засега президентът Енрике Пеня Нието не е взел никакво решение.

Начинът на изразяване на Тръмп, тонът с който говори за мексиканците, имат значение, отразяват се на отношенията и не можем вечно да запазваме мълчание, подчерта мексиканският външен министър.

Президентът на САЩ иска да използва Националната гвардия за охрана на границата, докато бъде постигнат напредък по предложението му за изграждане на гранична стена, което засега е блокирано в Конгреса.