Призовавам общинските съветници от ГЕРБ-СДС да не подкрепят построяването на паметник на кмета на София инж. Иван Иванов. Нашите съветници ще се съобразят с представените ни данни за политическата дейност на инж. Иванов в полза на нацистка Германия.

Това е заявил лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на среща с представители на еврейската общност в България, в която са се включили общинските съветници на ГЕРБ, както и Даниел Лорер от ПП.

Монументът ще бъде издигнат до метростанция "Стадион Васил Левски" по инициатива на общинския съветник Вили Лилков. Автор на паметника е великотърновският скулптор Борис Борисов, а избраното място не е случайно - там е бликнала водата от Рилския водопровод, който инж. Иванов е проектирал. 

Роденият в Сливен Иван Иванов се счита за най-успешния кмет на София. По време на неговото управление в София е завършена сградата на ректората на Софийския университет, облагородени са Южният парк и Борисовата градина, построени са сегашната сграда на Столичната община, на БНБ, на Съдебната палата, Министерството на отбраната, Държавният музикален театър, зала "България", както и Националната и Столичната библиотека.

"По време на разговора подчертах, че езикът на омразата няма място в българското общество. В тази връзка изразих и категоричното ни притеснение от използването на антисемитска реторика в българския парламент и опитите за политическа злоупотреба с темата за спасяването на българските евреи", написа Борисов в профила си във Фейсбук.

По думите му представителите на еврейската общност са изказали благодарност за отговорната и категорична позиция на ГЕРБ. И са подчертали, че ще продължат да бъдат пазители на историята и истината.