"Вежди Рашидов е един изключителен художник, това мога да кажа за него и като всеки творец, той е човек на крайностите, така обича, така и мрази, аз с него работя добре". Това каза министърът на културата Боил Банов по повод думите на бившия министър на културата, в момента председател на Комисията по култура в парламента, който вчера обяви, че съжалява, че е предложил Банов за министър.

Вежди Рашидов заяви, че ще иска среща с премиера заради лошото управление на галериите и музеите от Министерството на културата и по специално с Червената къща - дома на големия български скулптор Андрей Николов.

Пред БНТ той директно заяви, че съжалява, че е предложил Боил Банов да стане министър и заяви, че Бойко Борисов трябва да реши дали да му поиска оставката.

А дали премиерът ще свали доверието си от Банов след тези силни думи, самият министър отговори така: "За доверието на премиера трябва да питате него".

Ябълката на раздора между бившия и настоящия министър е заради Червената къща в София, която се отдава под наем от известно време. Целта е в нея да се провеждат различни културни и политически дебати, а Рашидов е категоричен, че тя трябва да остане паметник на културата, за да се "успокои духът на Андрей Николов".

"Аз спрях приватизацията на Червената къща и ме заплашиха мен. И ме заплашиха от Виена, че ще има всеки ден протести... Нищо няма да даря на тази държава, ако всеки път крадат нещо на хората, които даряват", каза Вежди Рашидов.

А Боил Банов днес обясни казуса така: "Не разбирам казуса за Червената къща, мога да кажа само, че в нея има смесена собственост".

Той обясни назад във времето каква е собствеността - в началото на 50-те г. и началото на 60-те г. един от наследниците на големия скулптор дарява своя част от къщата на държавата, после държавата преценява и взема останала част, като изплаща обезщетения и става паметник на културата и е публична държавна собственост.

"2000-та година един от наследниците по някакъв парадоксален начин успява да си върне част от къщата през реституция - връща първи надпартерен етаж, реституира и ателието 12-14 части, тоест държавата в лицето на Националната галерия, има 2/14 от цялото ателие, връщат се и части от двор, мазета. Реално се влиза в несъвместимо съжителство", обясни Боил Банов. По думите му, "който е допуснал този парадокс, оставаме нещата на неговия морал и етика".

"Червената къща е странно място в момента", коментира министърът на културата. Банов обясни, че от 2000 г. до миналата година фирма "Клиринг хаус" са я наели и са плащали наеми на Министерство на културата, на Галерията и на собствениците. "Когато фирмата фалира и не може да продължи дейността, Национална галерия има проект за създаване на музей и музеен кът, но "в състоянието на това съжителство това става изключително трудно". Впоследствие собственикът не иска да позволи да се откупи дела, за да стане къщата изцяло държавна, а в надпартерния етаж функционирал хотел или хостел.

"Частният собственик е влязъл правомерно, но е допуснат неправомерно от държавата във времето", категоричен бе Боил Банов. "Какво коментираш точно", присети се Банов относно поисканата му оставка заради казуса от Вежди Рашидов. По думите му, "вероятно запалването за тези коментари е, че е засечено, че собственикът се опитва да отдаде под наем неговата част в къщата, което е неправомерно".

Той добави, че Националната галерия непрекъснато се опитва да влезе в контакт със собственика да плаща наем, за да ползва пространството, но засега няма резултат.

В заключение Боил Банов добави, че ще води разговори с премиера Бойко Борисов, за да си откупи държавата останалия дял от Червената къща. Визията на държавата е да спре отдаването й под наем, а Националната галерия трябва да има визия за всички културни обекти с акцент върху творците, живели във всички къщи. "Червената къща" няма да се отдава на публичен търг. Такъв риск не мога да поема", категоричен бе министърът.