Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. От ведомството уточняват, че Панко Тодоров е работил като моряк под панамски флаг. В момента той се намира в състояние на кома.
Случаят е бил докладван до министъра на здравеопазването Божидар Нанев и е извършена проверка. Тя е установила, че ведомството няма сключен договор за такъв вид санитарен транспорт. Министър Нанев е разговарял с министър-председателя, който е разпоредил незабавно да бъде изпратен самолет, като бъде заплатен полетът, с който ще бъде транспортиран Тодоров до България.
Българинът е плавал на кораба “Пагане” под панамски флаг, собственост на кипърската фирма “Булком” със седалище в град Лимасол, уточниха от пресцентъра на партия ГЕРБ, цитирани от БГНЕС. Преди 2 месеца Панко Тодоров се почувствал зле, припаднал и изпаднал в кома. На 6 юни той е бил настанен в болницата Шейх Мохамед в град Бандар Абас, където лежи в реанимацията.
За случилото информира съпругата на Панко - Елена Тодорова, която прави отчаяни опити да върне съпруга си в България. Жената е търсила съдействие от всевъзможни институции. Нито собственикът на кораба, нито посредниците във Варна са й оказали помощ до този момент. Затова вчера Тодорова потърсила помощ в местната структура на ГЕРБ. С помощта на депутата Павел Димитров, който сезирал външния министър Румяна Желева, процедурата била задействана.