Премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Младен Маринов пристигнаха на инспекция на старото летище край Хасково, което трябва да стане паркинг за ТИР-ове заради километричните опашки на граничния пункт "Капитан Андреево".

В рамките на деня то ще бъде пригодено за целта с химически тоалетни, осветление, будки за храна. Паркингът трябва да заработи по предназначение от утре, като в момента на място има 50 работници.

"Трябва да осигурим възможност за работа на тези, които могат в момента, за да могат те да си плащат осигуровките и данъците и по този начин да помогнат на тези, които няма как сега да работят", коментира Борисов.

По думите на Маринов до 2-3 дни трафикът трябва да се успокои.

"Минали са над 400 тира повече спрямо предишния ден. Това е най-голямото КПП в Европа. Важно е фирмите да работят и да плащат данъци, за да можем да компенсираме, например туристическият бранш и да иска не може да работи", каза Борисов.

Премиерът ще направи предложение на извънредния Европейски съвет тази вечер, камионите с товари, които пътуват от Европа за Турция, да бъдат претоварвани в България на наши ТИР-ове, за да минат безпрепятствано в южната ни съседка.

Борисов каза още, че е разговарял по телефона с различни представители на властта в Турция, включително и с президента Реджеп Едроган, за да може да се подобри ситуацията на границата и да намалеят опашките.

Министър-председателят каза, че буферният паркинг ще бъде осветен, защото трябва да има къде да стоят хората, ако кризата се задълбочи. "Има 150 български тира на опашката. Обещаха българските тирове незабавно да ги прекарат", добави премиерът.

Той призова да се спазват мерките за безопасност и добави, че единственото, което гарантира заразата да не се разрасне, е да не се събираме на едно място.

"Представете си тук да имаме 70 000 бежанци сега. Както има в Турция. Това го дължим на мен, на Маринов, на всички, които работехме. Не искам да си мисля какво щеше да е, ако нататък виждахме само палатки", обяви Бойко Борисов по повод бежанската криза в Гърция и предотвратената опасност такава да има и у нас.

"Трябва да успокояваме бизнсеа, да им даваме да работят - тези, които могат, за да си плащат осигуровките и така да помагат на тези, които не могат да работят в момента. Убеден съм, че до ден-два ще имаме решение и за кредитите", разкри премиерът.

По думите му се полагат огромни усилия, за да се запази тази мъничка артерия, по която тече животоспасяващата кръв към държавата.

Той съобщи още, че от осигуровки вместо 500 млн лв. са събрани 150 млн. лв.