Адвокати искат оставката на ръководството на Висшия адвокатски съвет. В Националния пресклуб на БТА Александър Пелев от Фейсбук общността на българските адвокати заяви, че това не може да стане ефективно в момента, но поне морално. Повече "тиха" адвокатура няма да има, категоричен беше Пелев.

По предложенията за промяна в Закона за адвокатурата не са предприети действия от страна на ВАдС, затова юристите ще продължат да настояват за ремонт на текстовете, както и за реформи в органите на адвокатурата, електронно гласуване и защита на адвокатската дейност. От гилдията се обявиха и за промяна на Закона за мерки срещу изпиране на пари и правилника за неговото прилагане.

Велислав Величков определи общото събрание на ВАдС, което се проведе вчера, като партиен конгрес отпреди промените от 1989 година.

"Адвокатурата не е влязла в 21-ви век. Тя се е върнала към мрачните времена, а адвокатският съвет се държи като политбюро", каза Величков.

Предложенията на над 30 делегати от страната не са били подложени на гласуване. Нарушават се правата на адвокатите за сметка на добрия разговор с управляващите, каза още Величков.

Той допълни, че вчера не са били взети решения нито по нарушените адвокатски права като претърсвания и изземвания, нито по конкретните мерки срещу нарушаване на адвокатската тайна.

ВАдС работи против интересите на адвокатурата. По думите на Величков взети на предишно общо събрание на ВАдС решения, са били отменени от органа в разрез със закона.

Адвокат Петров Кънчев определи като "абсолютна подигравка с всичките 14 000 делегати" общото събрание на ВАдС вчера.

"Безпрецедентно е в историята на адвокатурата да ни се вменяват задължения да даваме конфиденциална информация на прокуратурата", заяви още адвокатът Петромир Кънчев.

Този орган деформира волята на колегиите от страната и на адвокатските съвети. "15 души вегетират на гърба на 14 000 адвокати", възмути се Величков.

Според адвокат Борислав Вълчев, който е съставил законопроект за изменение на текстове от Закона за адвокатурата и депозиран във ВАдС, той е бил отхвърлен от ВАдС. По думите му след като органът не предприема действия, адвокатите са взели нещата в свои ръце. "Никой не ни обяснява какво се случва с този законопроект", каза Вълчев.

Искра Кишкова припомни и искането на адвокатите - да бъде създадена електронна система за комуникация. Липсата й много затруднявала подготовката на защитниците по дела, ето защо била нужна промяна в закона за адвокатурата.

Николай Хаджигенов заяви, че следващата седмица започва подготовката на национална стачка на адвокатите. И покани в нея да се включат всички юристи, в т.ч. и съдиите.

Александър Пелев каза, че се обмисля и протест пред сградата на спецсъда във вторник, където се очаква да се решава дали да бъде пуснат от ареста техният колега Мартин Апостолов.