За 48-и пореден ден протестиращи се събират на протест в т.нар. Триъгълник на властта. Протестиращите изсипаха пред сградата на Министерски съвет няколко кашона с мъртва риба, като посланието е "Рибата се вмирисва откъм главата".

Рибата се вмирисва откъм главата, а главата е там, каза единият от лидерите на протеста Арман Бабикян и призова протестиращите да оставят рибата пред сградата на правителството. Той посочи, че идеята на "днешния подарък", донесен от съмишленици от Поморие, е и най-после да нахранят тези, които не са успели да се нахранят 11 години.

Бабикян отново повтори исканията на протестиращите - оставка на премиера Бойко Борисов и на цялото правителство, оставка на главния прокурор Иван Гешев, служебен кабинет, предсрочни избори и реформи.

Николай Хаджигенов обяви, че протестиращите ще бъдат на 2 септември в 8.00 часа сутринта отново при фонтана на Президентството и това ще бъде последният път, когато ще бъдат бели и добри. За да бъдат разпознати, той призова недоволните да бъдат с бели тениски с надпис "Мутри вън" или поне в бяло.

Снимка: БТА

Въпреки хладното за летния сезон време и тази вечер протестиращи се събраха около фонтана пред Президентството. Те се сгряваха с музиката на Pink Floyd, Queen, AC/DC, S.A.R.S и Ицо Хазарта. Няколко протестиращи почистиха жълтите павета в района от хвърлени между фугите фасове. След митинга пред Президентството недоволните отново се отправиха в шествие към Орлов мост.

Снимка: БТА

Ето как участници в протеста на площад "Независимост" в центъра на столицата коментираха пред БНР консултациите между управляващите за конституционни промени:

"По принцип нямат право да решават и да избират нова Конституция, защото те от 10-11 г. нарушават Конституцията, по всяко едно време и по всеки един въпрос. Просто искаме ние да представим като граждани новите хора, които да управляват държавата и те да изберат Конституцията";

"По принцип е хубаво да има нещо ново в тая държава, но трябва да е много добре измислено и прието от широки граждански маси. Това, което предлага ГЕРБ, е с цел печелене на още време и унищожаване на факти, доказателства".

Снимка: БТА

Исканията остават същите оставка на главния прокурор и правителството, дистанционно и машинно гласуване, както и предсрочни избори.

А силната буря в София събори част от палатковия лагер пред Ректората на Софийския университет. Конструкцията на една от шатрите не издържала под напора на вятъра. След бурята протестиращите успяха да възстановят палатковия лагер.

Снимка: БТА

Блокадите в София остават, движението през ключовите кръстовища в столицата все още е блокирано.

И контрапротест

На пилоните на НДК и пред посолството на Румъния отново се събраха недоволни от блокадите като форма на протест срещу правителството.

"Аз считам, че демократичният протест трябва да се води демократично и че трябва всичко да се извършва според закона";

"Ние сме тук против блокадите на София, за нас това е незаконно. Всеки има право да протестира, аз съм "за" протестите. Протестирал съм и срещу цените на горивата, ДАНСwithme, срещу Пеевски, за цените на тока, за какво ли не. Този протест не е партиен, не подкрепяме Борисов, това е против блокадите на София, искаме да живеем нормално", казаха недоволни граждани пред БНР.

Организирана е подписка, която ще бъде внесена като сигнал в Прокуратурата за извършени престъпления срещу републиката, в която са изброени Румен Радев, Христо Иванов, Мая Манолова и други лица от антиправителствените протести.

Във Варна се провежда традиционното протестно шествие. То стигна до офиса на НФСБ, където протестиращите хвърляха яйца по него и скандираха "Домати и яйца до оставката", съобщи bTV.

Поводът е нападки от страна на партията към протестиращите, отправени по-рано днес. В началото на днешната демонстрация беше обявено, че в града се готви масов протест на 1 септември, ден преди този в София.

Днешната демонстрация преминава без напрежение. Отново полицията отсъства, но пък сред протестиращите има стюарди, които се грижат да няма проблеми.