Административният съд в Пловдив отхвърли жалбата на 43-годишната Галя Танева от село Иван Вазово и остави 3-годишния й син в приемно семейство, докато майката се лекува в психодиспансер, съобщи БНТ.

Мотивите на магистратите са, че няма информация за близки или роднини, които да поемат грижите за момченцето за времето на лечението на неговата майка. Социални работници са провели разговор със сестрата на Галя, която живее от години в чужбина, но тя е отказала да се грижи за своя племенник. 

"Бащата на детето е неизвестен. За майката е установено, че при сходни обстоятелства е допуснала роденото от нея дете да почине. Има данни за хоспитализирането й през 2017 г. в психиатрично заведение и проведено лечение, но при изписването й, същата отказала последваща терапия. Желае да води природосъобразен начин на живот, отглежда множество кучета и котки, разхождащи се в двора и първия етаж на къщата", пише в изготвения доклад от Дирекция "Социално подпомагане". 

Момченцето, което Галя роди вкъщи през ноември 2019 г., повече от 3 години отказваше да го регистрира, за да получи ЕГН и акт за раждане и наричаше Буда, вече се казва Атанас Галин Танев и за него се грижат приемни родители в Калофер.

Две съдебни инстанции постановиха едномесечно настаняване на Танева в специализирано психиатрично заведение. 

Днешното решение подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.