Окръжният съд в Пловдив окончателно реши да остави 43-годишната Галя Танева в Центъра за психично здраве. Престоят ѝ там ще продължи 30 дни. 

Танева е майка на 3-годишното дете Буда, както сама го кръсти и което роди в домашни условия. До преди социалните да го отнемат от жената, то нямаше издаден акт за раждане и ЕГН. 

Делото се гледа при закрити врата, като днес Танева се изправи пред магистратите за втори път, за да обжалва решението на първоинстанционния съд. Магистратите от Районния съд също прецениха по-рано, че майката на Буда трябва да остане в Центъра за психично здраве. 

По време на делото в Районния съд адвокат Костадинов поиска от магистратите 43-годишната жена да продължи лечението си в домашни условия, а това искане бе повторено, но отново остана без уважение. 

Докато двучасовото заседанието течеше, пред вратите на съдебната палата се бяха събрали 20-ина души от цяла България, за да подкрепят майката Танева. Протестиращите за Галя пееха високо "Кой уши байрака" и "Йовано, Йованке", предаде TrafficNews.bg. 

"Има Господ и Той вижда", коментираха те. Според приятелите на Танчева това е отвличане на деца, без значение, че е направено по законосъобразен начин.

Диагнозата на Галя Танева е лека форма на шизофрения, но според защитника ѝ след приключване на лечението тя ще е изцяло нов човек.

След едномесечния престой в лечебното заведение Галя Танева ще бъде освободена и ще може да се прибере вкъщи, но без 3-годишния ѝ син, който бе изведен от социалните служители и има издадена мярка за временна закрила. Момченцето вече се казва Атанас Танев. Името му бе дадено служебно след решение на Пловдивския районен съд. Детето е настанено за отглеждане в приемно семейство. 

Причината Галя Танева да не регистрира сина си е нейното твърдо убеждение, че "съществуването на хартия" би го направило завинаги "роб на дяволска система".

3-годишното момченце е второто дете на жената. Първородното ѝ бебе издъхна в края на април 2016 г. при раждането в къщата ѝ в Иван Вазово. Тогава стана ясно, че новороденото се е задушило. Майката бе настанена в психиатрично заведение за известно време, но след като е освободена, спряла да си пие лекарствата и отново се влошила.

Решението на Окръжния съд е окончателно и не подлежи на обжалване.