България отбелязва днес 181 години от рождението на Васил Левски. Център на тържествата е родният град на Апостола на свободата - Карлово, предаде БНР.

В храма "Свети Николай" ще бъде отслужена литургия, след което присъстващите ще поднесат венци и цветя в знак на преклонение на гроба на майката на Левски Гина Кунчева. С литийно шествие карловци и гостите на града ще се оправят към площад "20-ти юли", където ще бъдат посрещнати участниците в Националния туристически поход "По стъпките на Васил Левски", като преди това ще бъде отслужен молебен за благоденствието на града и жителите му.

В Националния музей "Васил Левски", където се очакват много хора от цялата страна, е предвидена специална програма. И тази година сред посетителите на музея ще са и родственици на Апостола.

За Цветана Ветренска това винаги е много вълнуващ момент: "18-ти юли е голям празник - денят, в който се е родил най-великият син на България. Неговият роден дом считаме за наш роден дом, тъй като най-дълго нашата прабаба София е живяла там заедно с баба си Гина. За нас е необходимост да се докоснем до това свято място."

По традиция вечерта ще бъде изнесено с войнски почести знамето на Карловския революционен комитет, след което ще започне тържественият митинг - заря.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще приеме почетния строй на представителни части от 61-ва Стрямска механизирана бригада и ще произнесе слово. Церемонията, с начален час 21.00 ч., ще бъде предавана пряко по Българското национално радио от площад "Васил Левски". Годишнината ще бъде отбелязана и пред паметниците на Васил Левски в Ловеч и Къкринското ханче. Гражданското поклонение пред паметника на Апостола в двора на Къкринското ханче, където той е заловен, ще започне в 9.30 ч. Там е създаден и първият музей, посветен на живота и делото на Васил Левски.

От 17.30 часа в храма "Успение богородично" ще бъде отслужена панихида за Апостола. След това е тържествената церемония по поднасяне на венци и цветя пред най-големия паметник на Левски у нас. На сцената на Средновековната крепост "Хисаря" е предвиден концерт-спектакъл на старозагорската трупа "Танцът на вятъра". Входът е свободен.

През целия ден ще е безплатно и посещението на музея "Васил Левски", където се съхраняват най-много лични вещи на Апостола.