133-то училище е в центъра на София и се смята за едно от добрите учебни заведения в града. В момента тук търсят учители по 7 предмета.
"Недостигът по английски език на добри кадри - това вече е политика от няколко години. Трудно е. Аз имам обявено и свободно место по руски език и там недостигат", заяви директорката Даниела Борисова, цитирана от bTV.  Срокът за подаването на документи е до края на седмицата, но вече има доста желаещи. "За едно място 50 човека най-малко чакат", каза още Борисова.
Съседно на 133-то училище също е обявило 10 свободни места за преподаватели. В София са необходими 338 за новата учебна година. Според синдиката на българските учители възможно е бройката да стане много по-голяма в началото на септември.
По данни на учителския синдикат в момента в страната има хиляда и 200 свободни места за преподаватели. "Свободните места са за детски и начални учители, чужди езици, БЕЛ, природоматематическите специалности. Обикновено истинските статистики излизат на 3-4 септември", заяви Янка Такева, председател на синдиката на българските учители. Новата учебна година няма да започне в 60 училища в страната, които са закрити. Част от преподавателите им, както и тези от несформираните профилирани паралелки след 7 клас, ще могат да запълнят липсата на учители, но не напълно.
"По справка на синдиката около хиляда и 500 учители ще останат без работа. Една голяма част ще си намерят работа в големите градове, но много е трудно човек да остави жилище и семейство и да тръгне да си търси работа в града", каза още Такева. Част от учителите ще бъдат пенсионери, други имат възможност да се преквалифицират в преподаване на чужди езици или информационни технологии. Въпреки това училища ще останат без учители по някои предмети, признават от синдиката. Допълнителен проблем е и липсата на млади преподаватели.
"Средната възрастова граница е 48-52 години, което показва, че ние след 7 години ще имаме нужда от 10 хиляди учители в системата", обобщи Такева. Според синдиката е необходима дългосрочна политика за привличане на млади преподаватели, възможности за развитие и по-добри условия на труд в училищата.