Учителите на привършване

Три седмици преди началото на новата учебна година в страната има 1200 свободни места за учители. Най-голям недостиг на учители има в София, но там са и най-много кандидадите за едно работно място.

Обратно в новината

Коментари - Учителите на привършване | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Всички преподаватели в училищата трябва да минат тест за интелигентност. Директорите и заместниците също. Трябва да имат специално обучение за търпимост и култура при общуването с учениците, за да могат да ги научат на това.

Не, не е това. Това е позорно българско училище, някога елитно, но сега - не. Колежът беше след това в чужбина. Там нещата бяха съвсем различни, затова и отидох там и плащах сериозно цели четири години, за да научи все пак нещо, най-вече езици и горе-долу компютри, защото не исках да си губи повече времето тук в похождения по парка и кафенетата в учебно време с чедата на чалгарските бизнесмени, за които казах в предишния пост. Точно от това избягахме, затова сега е завършил нещо по-добро в много отношения. Не злобей толкова много - вредно е за черния ти дроб и за жлъчката.

КАто сравняваш пенсионна възраст, вземи та сравни и условията на труд. Тука има няколко описания на учителския такъв. А аз ще ти кажа колко изхабени са хората, които работят в реалния сектор още на 50. Категорични са, че дойде ли времето, моментално се махат. Остават да работят само тия дето са намерили на баницата мекото - сиреч работа с малко работа и голяяяма заплата. Всички останали са подложени на такъв ненормален стрес, какъвто средния европеец не е сънувал. И каква е файдата да седят до 65, а младите да бягат в чужбина, защото непенсионирани старчоци едва ли не се напикават на работните си места и за тях работа няма.

щом от 20г националната политика е да се изгонят всички от даржавата

хаха и това не е ниско?!? 400лв...е ся на един колега в ТУ му предлагаха асистент да е. Той вика - вие луди ли сте...аз работя кат програмист, взмимам мн повече от 400лв (те даже и по-малко му предложили)...и знаеш ли кой става асистент?!?! студенти 2-3 курс...е това е действителността в СУ, че и в ТУ!!! И после образованието било зле - миии като и аз мога да стана асистент ще е зле...аз нямам никаква педагогика, как така ще ставам асистент!?!?! Не били малко...ХА. Е, аз вече почти изкарах и бакалавър, магистър в чужбина ще гоня, да го мислят следващите!!! Моите деца живот и здраве дано ги пратя да се образоват в чужбина, че тук ще се научат само кафета да пият и да пушат цигари!!!

Това ли е прословутия чуждестранен колеж на синчето?!?! И ти си ми една комплексарка...

Защо ще има проблем след 10г - защото сегашните 50-годишни учители щели да се пенсионират тогава. Откъде накъде ще се пенсионират на 60г. Това никъде в Европа го няма. Навсякъде пенсионната възраст е 65-67 г. Не ни стига демографската криза, ами и млади пенсионери да издържаме. После защо пенсиите били ниски.

Колежке, аз също се сблъсках с този проблем преди 10 години, когато бях на същата възраст. Не си намерих работа и започнах да давам частни уроци. Никога повече няма да се върна в системата и да ме молят. БЕЛ е задължителен изпит след 7 клас и задължителна матура след 12. Знаете нивото на учениците какво е....Работа има, след 10 години няма да искате изобщо да преподавате вече в кое да е училище. Желая успех!

чи заков ми са учители мен охранители ми дай

средната е около 600лв, за сведение- един асистент в Софийски Университет получава 400лв

Такива олигофрени има в училище че никой няма да иска да е учител.

Недостиг на учители - за 1 място 50 кандидати.Еее 500 ли трябва да са за да стигнат?

Не зная точно какви са в момента заплатите на учителите в София, но като си спомня елитното училище, в което моят син прекара /не казвам учи, защото с науките точно беше най-големият проблем/ две години, тръпки ме побиват! Ходех там понякога по разни въпроси, и ми беше трудно да разбера има ли час в момента ,или е междучасие, докато наистина не би някакъв звънец, след което настана адът - изригване на викащи, скачащи, биещи се млади хора, момичетата гримирани като проститутки, момчетата размъкнати и с невероятни коси по главите, шарения от скъпи и евтини парцали, висящи и стърчащи, и в тази лудница някакви забързани, смачкани, угрижени женици на средна възраст с дневник в ръце си пробиват път към учителската стая... Около училището - в центъра на столицата, кръжаха наркомани и наркодилъри, околните кафенета и закусвални предлагаха всякакъв боклук, всичко ми изглеждаше като апокалипсис. Два пъти ги водиха на екскурзии из страната, след които синът ми ми разказа такива кошмари за пиянски нощи, за които съучениците му се запасили с по няколко бутилки марков алкохол от семейните запаси - и се натрясквали като каруцари в хотела, докато учителите нито се виждали, нито се чували наоколо, а имаше няколко души с тях. Аз имам и педагогическа специалност, и квалификация точно от липсващите в момента, но не мога да си представя да отида да работя в такава среда - нямам нерви и търпение за подобно нещо. Не знам какво си мислят повечето родители - че след като са успели по някакви верни и неверни начини да натрупат/заграбят отнякъде някакви кинти, то на техните издънки вече всичко им е позволено, и учителите са най-големите им врагове, а алкохолът - най-добрият приятел... Нашето образование в момента е в дълбока криза, откъдето и да го погледнеш - пълна скръб!!!

Още не вярвате, че ще останем без училище, ама то прост народ, слаба държава.Погледнете в сайта на РИО - София колко свободни места са обявени.Нищо, че се явяват по 50човека за място, защо не отидете да ги видите тези кандидати?Убеден съм, че никой от вас няма да иска тези хора да са учители на децата им,ох!Политиката тук е :Убий родното училище!Повечето деца вече отиват в какви ли не училища в чужбина, в доста случаи доста по-лоши от нашите, особено до 8кл.Свестни учители няма да има скоро, вярвайте ми! И за всичко сами сме си виновни - търпим да ни мачкат и да ни управляват кукловоди!

Има битка за ученици, а не за учители. Написаното е лъжа.

Никога не бих работил като даскал, това е унизителна професия - затъпяли учители и разюздани ученици на фона на мижава заплата! Не, мерси!

интересно ми е как ще привлекът нови кадри чуждоезични филолози след като те работят като преводачи във фирми или преподават частни уроци. Да след 10ина години сегашните кадри голяма част ще се пенсионират но и децата не са толкова много-има струпване някъде но това е само някъде.

Че как ще оцелеят с тези ниски заплати?Но нали това е целта да се унищожи образованието....

мразя даскалите

защо ни са учители кого ще учат че то няма деца колко училища закриха по селата

АМИ ТЕ ИЗЧЕЗНАХА ПРЕДИ 20 ГОДИНИ. ТЕЗИ СЕГА СА ЖАЛКО ПОДОБИЕ НА УЧИТЕЛИ!

Това са пълни глупости,работа за млади учители няма,много трудно се влиза в такава закостеняла система,тази есен във Варна практически липсват конкурси и търсене за учители по БЕЛ,а когато ги има са фиктивни...в образованието не се вписва понятието млад и напорист..

...По справка на синдиката около хиляда и 500 учители ще останат... То бива неграмотност, но това прониза смъртоносно претенциите за образованост на Дир-а!

Никой не иска да се занимава с тези невъзпитани/меко казано/деца,които имат само права,но не и задължения.

След 7 г ще дойда да проверя дали е вярно това, което се пише: щяло да има работа за учителите. Да не изтриете статията! след 7 години ще имаме нужда от 10 хиляди учители в системата

Четете ли това, което пишете? Учителите на привършване, а за едно място - 50 кандидати. Проблемът е само при учителите по чужди езици и информатика (ако говорим за количество, а не за качество).

къде е това търсене на млади кадри,аз съм от Варна на 33 г,преподавател по БЕЛ и както ми изглежда,извъм системата завинаги,работа няма...

едно кюфте по-малко!!!