Това сочат резултатите от тазгодишното национално представително проучване на Каменица АД за нагласите спрямо един от най-сериозните проблеми в обществото ни – шофирането в нетрезво състояние.

Седмото издание на социално-отговорната кампания „Алкохолът е лош шофьор” се реализира под надслов #Безколатасъм, защото най-лесният и отговорен начин да се предпазим от необмислени и безотговорни решения е да оставим автомобила си вкъщи преди да излезем да се забавляваме.

Вижте снимки >>>

Кампанията се провежда под патронажа на министъра на вътрешните работи Йордан Бакалов, с любезната подкрепа на Н.Пр. Аник Ван Калстър, посланик на Кралство Белгия у нас и в партньорство с Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасност на движение по пътищата, Съюза на Българските Автомобилисти и Български Червен Кръст.

От проучването, проведено от агенция BluePoint, става ясно, че 70% от шофьорите, на които им е отнемана шофьорската книжка заради употреба на алкохол, продължават да употребяват алкохол преди да седнат зад волана.

Едва 50% от управляващите автомобил у нас никога не са карали кола, след като са пили, а в същото време 85% от българите категорично не одобряват шофирането след употребата на алкохол.
За последната година всеки четвърти българин се е качвал поне веднъж в кола, управлявана от пил водач на автомобил.

Резултатите показват и че всеки десети от шофьорите в България е склонен да кара кола, след като е употребил минимални според неговите собствени разбирания количества алкохол.

При подрастващото поколение (16-18 г.) проучването очертава притеснителната картина от почти 20%, за които употребата на алкохол може да подобри реакциите при шофиране и да изостри вниманието на водача на колата.

През 2013 г. „Алкохолът е лош шофьор“ започна съвместна инициатива и с Български Червен Кръст. Каменица АД дари 12 чифта „алкохолни“ очила, които симулират различни количества алкохол в кръвта. Очилата станаха и задължителна част от курсовете за първа помощ, провеждани от БЧК в рамките на шофьорските курсове в София, Пловдив и Бургас.

И тази година съвместната инициатива продължава, като за всеки продаден кен Kamenitza Безалкохолна до края на годината Каменица АД ще заделя по 10 ст. в специална благотворителна сметка, а събраните средства ще инвестира в закупуването на „алкохолни“ очила, които ще бъдат предоставени на БЧК. По този начин компанията се ангажира дългосрочно, за да направи „алкохолните“ очила достъпни във всички центрове на БЧК из страната.

В следващите месеци „Алкохолът е лош шофьор“ ще продължи в избрани заведения в София, Пловдив, Варна и Бургас, където специално обучени екипи на кампанията ще проведат #БЕЗКОЛАТАСЪМ партита. По време на тези партита хората ще могат да направят тест, с който да установят какъв тип шофьор на пътя са, както и да разберат повече за това как могат да променят черната статистика в България.

Кампанията „Алкохолът е лош шофьор“ е една от основните инициативи на Каменица АД, посветени на социалната отговорност.