Артилерийските снаряди Excalibur направиха чудеса, когато се появиха на бойно поле в Украйна през лятото на 2022 г. Насочваните с GPS снаряди поразяваха руските танкове и артилерия с хирургическа точност. Но това не продължи дълго, пише "Уолстрийт Джърнъл".

Само след няколко седмици руската армия започна да се адаптира, използвайки мощни средства за радиоелектронна борба. Тя успя да създаде смущения на GPS насочването и взривателите, така че снарядите или се отклоняваха, или не успяваха да се взривят, или и двете. Към средата на миналата година боеприпасите M982 Excalibur, разработени от RTX и BAE Systems, са станали практически безполезни и вече не се използват, твърдят украински командири.

Подобна е съдбата и на няколко други оръжия, които демонстрираха технологичното превъзходство на Запада.

Според украинските военни руските средства за електронно противодействие са намалили значително точността на управляемите с GPS ракети, изстрелвани от системите HIMARS - оръжие, на което се приписва заслугата преломния момент в конфликта в полза на Украйна през лятото на 2022 г.

Една съвсем нова система - наземна бомба с малък диаметър, произведена от Boeing и шведската компания Saab - е напълно изведена от употреба, отчасти заради руската електронна война, твърдят украински и западни представители. Тя вече не се използва в Украйна, тъй като се очаква сериозна модернизация.

Някои от другите високоточни западни оръжия, доставени наскоро, продължават да поразяват руски цели с висока стойност. Според украински военни и западни експерти по отбрана е само въпрос на време Русия да се научи как да намалява ефективността и да подобрява процента на прехващане.

Напредъкът на Русия в областта на електронните контрамерки, наблюдаван отблизо от Китай, с който се смята, че Москва споделя някои уроци, научени срещу западните оръжия, представлява стратегическо предизвикателство за САЩ и техните съюзници.

Западната военна доктрина отдавна се основава на убеждението, че прецизността може да победи масата, че добре насочените удари могат да навредят на по-многоброен противник, намалявайки необходимостта от огромни разходи за войници, танкове и артилерия.

Това твърдение обаче не е било тествано в голяма война преди Украйна. Въвеждането на западни оръжия там показа, че това, което е можело да проработи срещу армията на Саддам Хюсеин, талибаните или бойците на ИДИЛ, няма непременно да проработи срещу съвременно въоръжените сили на Русия или Китай.

"Вероятно сме направили някои погрешни предположения, защото през последните 20 години използвахме прецизни оръжия срещу хора, които не можеха да извадят нищо срещу това... Сега го правим срещу равностоен противник, а Русия и Китай имат такива възможности", каза бившият командващ на американската армия в Европа Бен Ходжис.

Според Еса Пулкинен, постоянен секретар на Министерството на отбраната на Финландия, един от уроците, научени в Украйна, се отнася до непреходното значение на старите неуправляеми артилерийски снаряди, чието производство едва сега започва да се засилва в САЩ и Европа след десетилетия на спад. "Те са имунизирани срещу всякаква намеса и ще уцелят целта, независимо от това какви са средствата за радиоелектронна борба", каза той.

В неотдавнашни изказвания заместник-министърът на отбраната на САЩ по въпросите на покупките и логистиката Уилям Лаплант призна успеха на Русия в заглушаването на прецизните боеприпаси. "Руснаците станаха много, много добри", каза той.

Във всяка война въвеждането на нова оръжейна система подтиква противника да разработи контрамерки, за да отслаби нейното въздействие, което предизвиква цикъл от иновации в играта на котка и мишка, датираща още от изобретяването на копието и щита.

За Украйна времето е от съществено значение, а внимателно ограниченото и постепенно въвеждане на много западни системи даде на Русия възможност да сведе до минимум тяхното въздействие.

"Войната е свързана със скоростта на адаптиране... Ако давате ежеседмично антибиотик чрез вливане, всъщност обучавате патогена - а ние обучихме патогена... Не беше необходимо да им даваме това време, но го направихме", казва пенсионираният маршал от ВВС Едуард Стрингър, бивш началник на операциите в Министерството на отбраната на Великобритания.

Що се отнася до оръжията, произведени в Украйна, като например дроновете, моделите, разработени само преди няколко месеца, вече са неефективни на бойното поле поради постоянно развиващите се технологии, казва служител на украинското разузнаване. "Това е като да актуализирате софтуера на телефона си - ние и руснаците трябва да го правим всеки месец, за да сме в крак с времето ... Но когато получаваме оръжия от Запада, производителят е инсталирал софтуера си преди години и рядко иска да променя нещо", казва той.

Много от американските оръжия, доставяни на Украйна, са по-стари системи, които се извеждат от употреба от американската армия и се заменят с по-съвременни и обикновено по-скъпи изделия, които не предстои да бъдат предадени на Киев. Това не стимулира производителите да модернизират остарелите прецизни боеприпаси, казва ръководител на американска отбранителна компания.

Официален представител на министерството на отбраната на САЩ заяви, че Пентагонът "много добре осъзнава" нарастващата заплаха от средствата за радиоелектронна борба, от страна на Русия, и работи в тясно сътрудничество с Украйна и партньорите от отбранителната индустрия, за да се справи бързо със заплахите и да гарантира, че американските прецизни оръжия остават ефективни в много сложната среда на радиоелектронна война. В някои случаи, работейки с производството, САЩ са успели да предоставят на украинските сили варианти за действие в рамките на часове или дни - добави представителят.

Макар че Москва има успех срещу по-старите поколения западни прецизни оръжия, някои от по-сложните системи се задържат именно за да се попречи на Русия, а чрез нея и на Китай, да разработят ефективни контрамерки. При евентуална война САЩ и техните съюзници ще разполагат с много по-мощен потенциал, смятат военните, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл".