Европейските лидери са изправени пред въпрос, който се надяваха да избегнат: ако САЩ се откажат от водещата си роля в подкрепа на Украйна, ще може ли Европа да запълни празнината? ЕС се изправи пред този въпрос, след като през уикенда Вашингтон реши да предотврати частичното спиране на работата на правителството, като изключи помощта за Украйна, пише в. "Уолстрийт Джърнъл".

Решението предизвика шокови вълни от другата страна на Атлантическия океан. В понеделник европейските министри на външните работи се събраха в Украйна в знак на солидарност с Киев, като на срещата присъстват президентът Володимир Зеленски и неговият външен министър. Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че Киев работи с двете партии в Конгреса, за да предотврати повторение на "инцидента". "Не смятаме, че подкрепата на САЩ е била подкопана", заяви той в понеделник. Ръководителят на дипломацията на Европейския съюз Жозеп Борел заяви, че блокът "ще продължи да поддържа и увеличава подкрепата".

Докато Конгресът приемаше законопроект за краткосрочно финансиране, гласоподавателите в Словакия сигнализираха, че европейската подкрепа за Украйна има политически граници, припомня изданието.

Представители на администрацията на Байдън настояват, че Вашингтон ще продължи да предоставя помощ на Киев толкова дълго, колкото е необходимо. Въпреки това нарастващата опозиция от страна на републиканците възпрепятства възможността да се опитат да приемат пакети за икономическа и военна помощ.

Европейската отбранителна промишленост сега може да произведе общо само 5-10% от артилерийските боеприпаси, от които се нуждае Украйна, твърдят представители на отбраната. Освен ако правителствата не предложат на компаниите дългосрочни договори, за региона ще бъде трудно да произвежда нещо, което да се доближава до нуждите на Украйна от оръжие. По данни на ЕС от началото на конфликта досега Евросъюзът и неговите държави членки са отпуснали 80,3 млрд. долара за хуманитарна, бюджетна и военна подкрепа на Украйна. По данни на Института за световна икономика в Кил военната, бюджетната и хуманитарната подкрепа на САЩ за Украйна възлиза на около 74 млрд. долара.

При неочакван развой на събитията Конгресът на САЩ успя да предотврати спирането на работата на правителството на 30 септември, като прие законопроект в последния момент, но това стана за сметка на удължаването на подкрепата за Украйна, пише по същата тема "Иконъмист".

Кевин Маккарти, републиканският председател на Камарата на представителите, се изправи срещу предизвикателството на своето лидерство в собствената си партия. Маккарти се опита да успокои твърдите консерватори в партията си, като се застъпи за значителни съкращения на разходите и други консервативни мерки. Но при очертаващото се спиране той изостави тези крайно десни приоритети и подкрепен от гласовете на демократите прие закон, който президентът Джо Байдън подписа малко преди полунощ. В изненадващ ход Маккарти реши да направи компромис, вместо да рискува спиране на работата на правителството. Републиканската партия има крехко мнозинство в Камарата на представителите, а най-крайните членове на партията всъщност имат право на вето върху законодателството, прието само от републиканците.

Въпреки че временният законопроект за разходите предотврати спирането на работата на правителството, той не включваше финансиране за Украйна, което е съществен пропуск предвид продължаващата криза. Този пропуск разочарова мнозина, включително конгресмена Майк Куигли, който го нарече "победа за Путин и неговите поддръжници". Сега Маккарти е изправен пред предизвикателство за позицията си от страна на хардлайнерите в неговата партия, като Мат Гаетц обяви предложение за отстраняване на председателя на Камарата. Въпреки това Маккарти и преди е показвал устойчивост, оцелявайки след продължителна изборна процедура през януари. Изходът от изборите остава несигурен, тъй като някои твърдолинейни републиканци остават разделени по въпроса дали Маккарти трябва да бъде отстранен от лидерския пост.

Победата на партията "Смер" на Робет Фицо в Словакия е още един знак за отслабващата подкрепа за Украйна на Запад, пише в. "Ню Йорк Таймс". Характерът на коалиционното правителство, което Фицо ще се опита да състави, не е ясен. Може би той ще бъде прагматичен, какъвто е крайно десният министър-председател на Италия Джорджия Мелони. Въпреки това промяната в Словакия е ясна. Тя стана първата страна, която достави изтребители на Украйна. Фицо съчета социалния консерватизъм, национализма, анти-ЛГБТК реториката, обещанията за щедри социални плащания и представи антилиберална програма.

След като Словакия, Унгария и Сърбия показаха значителни симпатии към руския президент Владимир Путин, в тази част на Европа настъпи повратна точка. Дори Полша, пламенна поддръжничка на Украйна, която е приела над 1,5 млн. бежанци, наскоро реши да затвори границата си за внос на украинско зърно. Въпреки че де факто лидерът на полската партия "Право и справедливост" Ярослав Качински остава рязко проруски настроен, неговият национализъм и консервативни ценности съвпадат с тези на унгарския министър-председател Виктор Орбан и Фицо. Победата на "Право и справедливост" на изборите в средата на октомври ще подкопае още повече европейското единство, тъй като все още няма признаци за разрешаване на украинския конфликт, пише изданието.

Междувременно заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков заяви, че приетият от Камарата на представителите на американския Конгрес закон за временно финансиране, от чийто текст отпадна помощта за Украйна, няма да промени нищо и САЩ ще продължат да оказват подкрепа на Украйна. "Не трябва да мислим, че нещо се променя, това е просто шоу за публиката", заяви Рябков, цитиран от ТАСС.