Палещо слънце, прозрачна вода, птици и хора могат да се видят на необичайно място. Пясъчни острови и дюни, езерца и лагуни са част от пейзаж, който в летните горещини привлича все повече почитатели.

Снимка: БТА

Това необичайно място е средата на река Дунав при километър 796-ти, под близо 30 метра високата конструкция на "Дунав мост 2". До там се стига с кола, колело и лодка, а най-ентусиазираните - пеша.

Снимка: БТА

Дебелата сянка, която хвърля мостът, е мястото, където човек може да се скрие на хлад. Усещането е странно - от едната страна е българският бряг, а само на метри - румънският.

Снимка: БТА

На брега, като риби на сухо, стоят рибарски и моторни лодки. Рибари се опитват да уловят дунавска риба, но нея я няма в плитките води.

Снимка: БТА

Шейсет и една годишният видинчанин Цецо хвърля поредната въдица в пресъхналия Дунав. Споделя, че от години - повече от 40, не е виждал подобно ниско ниво на Дунав. Водата почти я няма, рибата - също. Успява да хване по някой и друг уклей и попчета.

Снимка: БТА

Нивото на Дунав в българския участък остава критично ниско, вече близо месец на много места то е под кота нула. Някъде реката може да се премине дори пеша.

Снимка: БТА

Засушаването поставя пред сериозни изпитания корабоплаването по най-дългата река в Европа; затрудненията в момента преодоляват само някои пътнически круизни кораби, които газят много плитко. В неделния ден нивото на Дунав в района на село Гомотарци, Видинско, бе под морското равнище - минус 121 см; край Ново село Агенцията за поддържане на плавателния път на река Дунав отчете воден стълб от минус 10 см. А на километър 796-ти при "Дунав мост 2" нивото бе само 35 сантиметра над морското равнище.

Снимка: БТА