Очаква ни много по-добро бъдеще, ако знаем обаче, как да си го построим. Около този извод се обединиха участниците в хибридния панел БИОТЕХ АТЕЛИЕ, който се състоя по време на третото издание на най-големия форум за Зеления Преход в страните от ЦИЕ - Green Transition 2023. В специалната сесия, посветена на иновациите в здравеопазването и регулациите в сферата на изкуствения интелект, се включиха изтъкнати местни и международни експерти.

Ето какво сподели пред Dir.bg и 3Е-news д-р Станимир Хасърджиев, председател на Българската асоциация по персонализирана медицина (БАПЕМЕД):

Д-р Хасърджиев, как изкуственият интелект ще промени здравеопазването?

Изкуственият интелект (ИИ) вече променя здравеопазването, защото той е около нас. Благодарение на изкуствения интелект бяха разработени толкова бързо ваксините срещу COVID-19 - това е един от примерите, които всички усетихме буквално преди месеци. Благодарение на изкуствения интелект все по-бързо ще имаме лекарства, все по-бързо ще можем да разбираме за различни заболявания, но също така, благодарение на него медицината ще става все по-достъпна за обикновения човек.

Това, което очаквам в съвсем обозримо бъдеще, е наистина изкуственият интелект да бъде в дома на всеки човек и там да му помага да живее по-добър и по-здравословен живот. Защото изкуственият интелект не спи, няма нужда да се храни, няма нужда от това да му казваш всеки ден, че го обичаш, но той може да се грижи за теб денонощно. Той може да събира безценна информация, която, обработена по правилния начин от лекаря, от специалистите, би могла отрано да предсказва за заболявания. Изкуственият интелект би могъл да дава съвети на пациентите за това как да се пазят, би могъл да отговаря на елементарни въпроси, за които досега сме се допитвали до общопрактикуващите лекари или в по-сериозни ситуации е било необходимо да чакаме с дни и месеци, а понякога забавянето е било фатално. Изкуственият интелект може с лекота да даде отговор на много от тези въпроси.

Разбира се, далеч сме от момента, когато да можем да потвърдим и да кажем, че част от дейностите могат изцяло да бъдат заместени от изкуствен интелект, но това, което вече със сигурност знаем е, че той е безценен инструмент, който, ако знаем как да използваме, можем многократно да увеличим ефективността на здравната система, както и нашата собствена ефективност и начинът ни на живот да се подобрят значително.

Къде са гаранциите, че ще бъде правилно използван?

"Гаранция - Франция", обича да казва българинът, но хубавото на изкуствения интелект е, че той се базира единствено и само на множество налични и реални данни, които съществуват в пространството около нас, които сме генерирали през последните 50 - 100 години и които нито един човешки разум няма възможност да изучи и да познава в детайли толкова добре. Изкуственият интелект ни превъзхожда точно и само с това - той може да борави с тези огромни масиви данни. Цялото знание на света и на човечеството е налично буквално на милисекунди разстояние от него. Ние само трябва да знаем какво да го попитаме, как да го попитаме и как да използваме тези данни. Тук е мястото да кажем, че единствената гаранция за това, че изкуственият интелект ще работи в наша полза, а не срещу нас, сме самите ние - ако успеем да създадем такъв ИИ и такива правила, че те да гарантират, че никой няма да злоупотребява със свръх възможностите на тези свръх машини.

Доколко е застъпен вече изкуственият интелект във фармацията и как ни помага?

Изкуственият интелект отдавна е навлязъл в дейността на много компании и на много индустрии. От години се използват основните похвати и градивни камъни на изкуствения интелект - работата с огромни масиви данни, от които да се извеждат тенденции и на тяхна база, съответно се надгражда. Компаниите бяха първите, които започнаха да правят това. След университетите, които правят проучванията, бизнесът веднага стъпва на най-новите разработки. На това се дължи и фактът, че в последните години има бум на нови лекарства, имаме бум на нови технологии, които ни помагат да живеем по-дълго. Неслучайно човекът за последните 100 години е удвоил продължителността на живота си, въпреки всички твърдения за преждевременната кончина на човечеството заради нездравословния начин на живот и напук на всичко това, явно благодарение на технологиите и прогреса, ние успяваме да преборим, поне отчасти, природата и това, което всяка здрава логика ни караше да си мислим. Не че ще живеем вечно, но ще се научим малко по-добре да разбираме причините, поради които не живеем добре и как да живеем по-здравословно, по-добре и по-дълго.

Изкуственият интелект ли е най-голямата иновация в медицината и здравеопазването?

В панела имаше изключително интересни лектори, които споделиха не само опит, но и говориха за бъдещето. Например, наш добър поддръжник и приятел Боги Елиасен, Директор "Здравеопазване" в Копенхагенския институт за изследване на бъдещето (CIFS). Там от години анализират какъв ще бъде ефектът от изкуствения интелект, в момента, в който се доближим до него. В интерес на истината, никой не предполагаше, че толкова бързо ще успеем да намерим модел, който донякъде да се доближава до идеалната концепция за ИИ. Но това, което виждаме в първите три месеца от появата на ChatGPT-3 с начина, по който това промени света, начина, по който това промени общуването помежду ни, с възможността всеки човек сам да задава въпроси и да надгражда съществуващото и с това, че тази възможност може да бъде достъпна за почти всеки на Земята и да не струва толкова скъпо - това промени представите ни за мащабите на промените, които ни очакват. Те са огромни.

Какво стана с лекарския лиценз на ChatGPT - почти го беше получил?

Аз съм сигурен, че ChatGPT не просто ще вземе лекарски лиценз, ми ще ни помогне да имаме далеч по-добри лекари в бъдеще. Не защото ChatGPT ще стане лекар, а защото добрите лекари ще се научат как да използват ChatGPT.


Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с Електрохолд, Евроинс, Еврохолд, ПроКредит Банк, Visa, Главболгарстрой Холдинг, Enery, Геотехмин, GCR, ОББ, Артекс Инженеринг АД, Телелинк Бизнес Сървисис, ТоталЕнерджис EП България, Compass Cargo Airlines, Девня Цимент АД с проект ANRAV, УниКредит Булбанк, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, European Investment Bank, Platform Brown to Green, ТЕЦ "Бобов дол", Енергео, Българска банка за развитие, Електроенергиен системен оператор, Булгартрансгаз, Керхер, ENplus®, Булатом - Сдружение, Солвей Соди АД, Институт "Големи данни в полза на интелигентното общество" (GATE), DEVIN, Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори" (БФИЕК), Kaufland, БМФ Порт Бургас АД, Smart Energy Trade, ПИМК ООД, Чериът Моторс АД, Tumba Solutions.

Green Week 2023 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Еconomic.bg, ESGnews.bg, Euronews.