Десетки хиляди израелци продължават да се присъединяват към ежеседмичните протести срещу изключително спорните планове на правителството за промяна на съдебната система. Според социологическо проучване всеки трети гражданин мисли да напусне Израел, съобщи Би Би Си.

"Не е в стихията ни да ходим да протестираме по улиците, но сме принудени да го направим, защото губим страната си, така се чувстваме", казва професор Чен Хофман - лекар ренгенолог от Тел Авив.

В момента той е в процес на преместване в болница в Обединеното кралство. Освен това той се опитва да убеди и други членове на семейството си, които имат европейски паспорти, да обмислят възможността да заминат.

"Отивам в Лондон и това ще бъде моята лаборатория, за да проверя дали мога да живея извън Израел", обяснява той. "Ако положението е толкова лошо - а то се влошава с всеки изминал ден - ще си намерим ново място за живеене".

Протестиращите тълпи са в ярост от приетия закон за ограничаване на правомощията на Върховния съд. Те смятат, че това застрашава демокрацията. Твърдолинейната управляваща коалиция на Израел обаче твърди, че действията ѝ укрепват демокрацията, тъй като поправят съдебната система, в която избраните политици твърде лесно отменят решенията си.

Въпреки че демонстрантите все още се надяват новите закони да бъдат отменени, много от тях признават, че те или техни близки са мислили за емиграция.

"Може и да е сърцераздирателно, но аз няма да отгледам децата си в страна, която не е демократична", казва Сара, майка, дошла на протеста. "Ако не мога да бъда сигурна, че правата на дъщеря ми като млада жена са гарантирани, няма да останем тук".

Израелските експерти по преместване казват, че през последните няколко месеца са станали свидетели на рязък скок на търсенето. Очакваните негативни икономически последици от съдебните промени на правителството и нарастващите разходи за живот също са фактори, които подтикват желаещите да напуснат страната.

"Наблюдаваме драстично нарастване на търсенето на информация: искаме да се преместим в друга държава, как да започнем процеса?", казва Шей Обазанек, главен изпълнителен директор на една от големите фирми - Ocean Relocation. "Хората с чужди паспорти, които са в състояние да се преместят, искат съвет."

Рут Нево, специалист по преместване, базирана в Португалия, за първи път започва да вижда израелски клиенти. "Беше абсолютна лудост - от нито един в продължение на години до 25 запитвания на ден. Хората, които питат, са много добре образовани. Говоря за адвокати, съдии, полицаи, университетски преподаватели, ИТ специалисти; те просто са много загрижени от това, което се случва", казва тя.

Международните тенденции сочат, че повечето хора, които се замислят за емиграция по политически причини, в крайна сметка не я осъществяват. Преди и след избирането на Доналд Тръмп през 2016 г. много американци, които първоначално заплашваха да се преместят в чужбина, се отказаха от това.

В Израел обаче неотдавнашните политически сътресения отвориха дълбоки социални разделения и породиха тревога за промяната на демографските показатели.

Сегашното коалиционно правителство разчита на ултраортодоксални евреи и религиозни националисти, които са носители на консервативни ценности и представляват бързо растяща част от населението поради относително високата си раждаемост.

Тъй като светските израелци все повече стават малцинство в страната, те виждат заплаха за либералния си начин на живот. Сега те се опасяват, че съдилищата вече няма да могат да защитават гражданските им права.

"Това, което според мен се случи през последните шест месеца, е, че един бавен, постепенен демографски процес изведнъж стана изключително очевиден", казва професор Алон Тал, ръководител на катедрата по публична политика в Университета в Тел Авив.

Той изтъква, че светските евреи продължават да поемат най-големия дял от данъчната тежест в Израел и да отбиват по-голямата част от задължителната военна служба, като често прекарват години в запаса. Ултраортодоксалната общност има привилегията да се освобождава от служба армията.

Професор Тал предупреждава, че ако емиграцията се случи, тя може да бъде опустошителна и да има непропорционално въздействие върху ключови сектори като високите технологии, медицината и академичните среди.

"Когато истински талантливите хора, които носят на плещите си иновациите и икономическото развитие, от които тази страна толкова много зависи, решат, че им е дошло до гуша и не искат да живеят в страна, която вече не ги представлява, тогава можем да станем свидетели на срив, на икономически колапс", казва той.

В края на юли правителството в Израел прие със закон първата планирана промяна - така наречения законопроект за "разумността", с който се отнемат правомощията на Върховния съд да отменя правителствени решения, които смята за неразумни.

Протестиращите призоваха всички планирани реформи да бъдат отменени, а министър-председателят Бенямин Нетаняху да подаде оставка. Те са подкрепени от политическите съперници на Нетаняху, както и от бивши високопоставени служители в израелските военни, разузнавателни служби и служби за сигурност, бивши върховни съдии, видни юристи и бизнес лидери и др.

От какво са толкова разгневени хората?

Противниците на Нетаняху твърдят, че реформите сериозно ще подкопаят демокрацията в страната, като отслабят съдебната система - единственият инструмент, който държи под контрол използването на властта от страна на правителството.

В основата на това е силната опозиция срещу сегашното правителство - най-дясното в историята на Израел - и срещу самия Нетаняху. Критиците твърдят, че реформите ще предпазят Нетаняху, който в момента е подсъдим за предполагаема корупция (той отрича обвиненията), и ще помогнат на правителството да приема закони без никакви спирачки.

Правителството пък твърди, че съдебната власт се намесва твърде много в законодателството, че е пристрастна към либералните въпроси и че начинът, по който се избират съдиите, е недемократичен.

Ето какво още (освен закона за "разумността") иска да промени правителството на Израел:

Отслабване на правомощията на Върховния съд да преразглежда или отхвърля закони, като се даде възможност на Кнесета (парламента) да отменя такива решения с обикновено мнозинство от един глас.

Да има решаваща дума за това кой да стане съдия, включително във Върховния съд, като увеличи представителството си в комисията, която ги назначава

да отпадне изискването министрите да се подчиняват на съветите на своите юридически съветници, ръководени от главния прокурор, което в момента те трябва да правят по закон

Докъде ще стигне кризата?

Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че ще се опита да постигне широко обществено съгласие по останалите реформи по време на лятната ваканция на Кнесета (от август до средата на октомври).

Нетаняху обаче е зависим от крайно десните министри в кабинета си, без чиято подкрепа правителството му може да се срине. Тези министри настояват, че реформите трябва да бъдат приети и да не бъдат смекчавани.

Опозицията заявява, че няма да се върне към преговорите, ако процесът не бъде спрян.

Основният израелски профсъюз заплаши с обща стачка, а протестиращите се заканиха да засилят действията си, като краят на безредиците не се вижда.