Израел реши да признае суверенитета на Мароко над спорната територия Западна Сахара, предадоха ДПА и БТА.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху информира за решението си крал Мохамед Шести в писмо, съобщи кралският двор в Рабат.

Решението сега ще бъде вземано предвид "във всички съответни действия и документи на израелското правителство", пише в текста на писмото, цитирано от мароканската държавна новинарска агенция МАП.

Израелското правителство потвърди тази своя стъпка малко по-късно.

Израел е едва втората държава в света след САЩ, която признава суверенитета на Мароко над Западна Сахара, посочва ДПА.

Спорната територия е била испанска колония до 1975 г. След изтеглянето на испанците Мароко анексира част от Западна Сахара. Оттогава Рабат контролира големи части от слабо населената, но богата на природни ресурси пустинна територия.

Междувременно Фронтът "Полисарио" се бори за създаване на независима държава в Западна Сахара и е подкрепян от Алжир. Между Фронта "Полисарио" и мароканската армия се водят постоянни боеве.

Мароко и Судан последваха примера на Бахрейн и Обединените арабски емирства (ОАЕ) и нормализираха отношенията си с Израел през 2020 г.

Като част от споразумението с Мароко тогавашният американски президент Доналд Тръмп потвърди, малко преди изтичането на мандата си, че Вашингтон признава претенциите на Рабат за суверенитет над Западна Сахара.

Териториалните претенции на Мароко обаче не са признати от други държави, освен от САЩ и Израел, посочва ДПА.