Хиляди израелци протестираха срещу дясното религиозно правителство на Израел след одобряването на основен елемент от спорната съдебна реформа, която според противниците ѝ уронва демокрацията, предаде ДПА.

Снимка: AP/БТА

Най-малко 34 демонстранти бяха задържани вчера в цялата страна, а няколко души пострадаха от водни оръдия, съобщиха местни медии. В няколко града имаше сблъсъци между протестиращи и полиция.

Снимка: AP/БТА

Противници на съдебната реформа блокираха няколко пътни артерии в страната.

Вижте всички снимки ТУК>>>

В Тел Авив стотици преминаха вечерта в шествие по централната магистрала, добавя БТА.

Снимка: AP/БТА

В град северно от Тел Авив кола се вряза в група демонстранти и рани трима души. Водачът е задържан, а мотивът за действията му е неясен.

Снимка: AP/БТА

Израелският премиер Бенямин Нетаняху нарече приетия от парламента закон "необходима демократична стъпка".

Мярката според него ще помогне на избраните ръководители да управляват в интереса на мнозинството от гражданите. Изпълнението на волята на избирателите е "основата на демокрацията", каза снощи Нетаняху в реч.

Снимка: AP/БТА

Според социологическите проучвания обаче едва една четвърт от израелците са за прилагането на съдебната реформа.

Израелският парламент прие ключов елемент от законодателния пакет за реформиране на съдебната система, след като мнозинството от депутатите в 120-местния Кнесет подкрепиха закон за ограничаване на правомощията на Върховния съд.

Снимка: AP/БТА

Нормативният акт беше приет с 64 гласа "за" и нито един "против", обяви председателят на парламента, тъй като в знак на протест депутатите от опозицията напуснаха пленарната зала.

Снимка: AP/БТА

Първият от серия законопроекти, приет вчера, предвижда съдиите от Върховния съд да не могат да отменят правителствени решения с мотив "липса на достатъчна правна обосновка".