Израелският министър отбраната Йоав Галант е бил на посещение в Азербайджан, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА. По време на визитата, която се е състояла вчера, е било постигнато съгласие за сътрудничество при предотвратяването на заплахите от страна на Техеран, се казва в изявление на израелското министерство на отбраната.

Израел разглежда Иран като главен враг, а отношенията между Техеран и Баку също са обтегнати, отбелязва АП. Иран и Азербайджан имат обща граница с дължина от 765 километра.

"Споделяме много общи предизвикателства, особено що се отнася до борбата срещу тероризма. Той е заплаха не само за националната ни сигурност, но също така дестабилизира региона", е казал Галант по време на визитата си. "Може да задълбочим двустранните си връзки и да засилим сътрудничеството между нашите отбранителни институции и нашите сили", е допълнил израелският министър.

През март Азербайджан стана първата шиитска мюсюлманска страна, която откри посолство и назначи посланик в Израел - Мухтар Мамед Оглу. Израел пък е една от първите държави, които признават независимостта на Азербайджан през 1991 г. и вече има посолство в Баку. Днес в Азербайджан живеят около 20 000 евреи.

През април в Баку беше израелският външен министър Ели Коен.

През май Иран изгони четирима азербайджански дипломати като ответна мярка срещу екстрадицията на четирима ирански дипломатически представители месец по-рано. В началото на тази година въоръжен мъж нападна посолството на Азербайджан в Техеран и уби началникът на охраната.

На 30-и и 31 май израелският президент Ицхак Херцог направи знакова визита в Баку по покана на колегата си Илхам Алиев.  

Сигналите към Иран

Професор Зеев Ханин, който чете лекции по политически науки в университета "Бар-Илан", заяви пред пресслужбата на "Тазпит", че контекстът на посещението на Херцог е напрежението между Азербайджан и южния му съсед Иран. 

"Азербайджан и Израел са стратегически партньори и имаме общ враг, който е Иран", каза професор Ханин, цитиран два дни преди посещението на Херцог в Баку от израелската новинарска агенция ТПС и БТА.

Ученият смята, че Иран има две стратегически причини, за да изпитва страх от засилването на отношенията на Азербайджан с Израел.

Първо, Азербайджан е значим купувач на израелски оръжия, и Иран се опасява, че Азербайджан може да послужи като платформа за израелски удар по ирански ядрени съоръжения. Втората причина е иранската провинция Южен Азербайджан, в която живеят 30 милиона етнически азери. "Това е три пъти повече, отколкото е населението на Азербайджан и те са най-голямото етническо малцинство в Иран", обясни професор Ханин.