Трима са задържани при акция на полицията заради нарушени изборни права, съобщи БТА. Това са 48-годишен жител на село Бистрилица, служител на община Брусарци и жена от Благоевград.

От МВР потвърдиха за полицейските действия.

При първия случай жител на берковското село Бистрилица е задържан за 24 часа. Вчера служители на полицията проверили 10 коли, 15 души и два адреса, както и лице с криминални прояви. От имота на 48-годишен жител на село Бистрилица са иззети 2 375 лв, седем листове с изписани срещу тях имена и цифри, тетрадка, карта за принадлежност към политическа партия и четири патрона.

Досъдебно производство е образувано в Лом за възпрепятстване на двама жители на ломското село Василовци да упражнят правото си на глас на предстоящите парламентарни избори. Проверката е започнала по сигнал. Според него на 15 и 18 септември служител на община Брусарци, извършващ техническо замерване на заведение в селото, заплашил собственика, че ще бъде съборен изградения от него навес, ако не гласува за определена партия.

Вчера в полицията в Благоевград е получена информация, че жена изготвя списъци с имена на лица, на които предлага 40 лева, за да гласуват хората за определен кандидат. Според данните друг човек й помагал. Установена е самоличността и на двамата.

На адрес в града и в кола са открити листовка със саморъчно написани върху нея имена и ЕГН и 30 хартиени бюлетини с оградена партия и преференция. И мъжът, и жената са задържани със съмнения за купуване на гласове.