Полицейски сили в няколко града продължават акцията срещу купуването на гласове, научи БТА. От МВР потвърдиха, че текат проверки по различни сигнали и оперативна информация срещу нарушаването на политическите права на гражданите.

В София екипи на столичната полиция и ГДБОП има в кв. "Христо Ботев", където са задържани няколко души за купуването на гласове. Подобни действия има и в района на Пловдив.

В Кричим в този час започва акция, в рамките на която ще бъдат проверени две къщи. Паралелно с това операция има и в с. Устина. Там на терен са екипи от икономическата полиция, униформени от полицията в Септември и част от Специалните полицейски сили. Действията им са по информация, че се предлагат хранителни продукти и пари - между 20 и 50 лева, за да се гласува за определена политическа сила.

Акция има и в Асеновград.

Специализирана акция се провежда и на територията на цялата Варненска област. Вече има четирима задържани. В село Царевци се извършва проверка за установяване на съпричастността на четири лица за престъпления срещу политическите права на гражданите. "Четирите лица ще бъдат задържани", заяви ръководителят на операцията главен инспектор Румен Антонов.

Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и осигуряване на полицейско присъствие в уязвими райони, махали и квартали се провежда и на територията на ОДМВР-Стара Загора.

От прокуратурата обобщиха, че от началото на предизборната кампания са образувани 36 досъдебни производства. До момента има повдигнати три обвинения.