Четирима души са задържани при спецакция на полицията в Нови пазар и Буковлък в рамките на спеоперации за противодействие на престъпления, свързани с политическите права на гражданите.

Мъж на 51 години от Нови пазар при акция в ромската махала на града, предаде БТА. След получен оперативен сигнал малко преди обяд, полицейски служители са извършили претърсване на пет адреса на територията на Нови пазар. Намерени и иззети са списъци с ръкописно написани имена и други лични данни на лица. Освен тях, криминалисти иззели мобилни телефони, СИМ карти и парична сума. Случаят е докладван на прокурор от Районната прокуратура в Шумен. Работата по образуваното бързо производство за извършено престъпление по чл. 167 ал. 2 от НК продължава под надзора на прокуратурата.

Двама мъже и една жена са задържани и в плевенското село Буковлък при специализирана съвместна акция на полиция и прокуратурата в Плевен след постъпила постъпила информация за търговия с гласове. Акцията започна около обяд. Полицията влезе в две къщи на един адрес в селото, където текат процесуално-следствени действия, предаде БТА.

В едната сграда все още се намират задържаните. В другата са две деца с баба им, а родителите им са в чужбина.

Акцията на полицията привлече местни жители, които се събраха пред двете къщи. Те се оплакваха от полицейски натиск. Още от рано сутринта местни жители сигнализираха за засиленото полицейско присъствие в населеното място.

Няма засилено полицейско присъствие в селото. Полицията извършва рутинни мероприятия в цялата област за защита политическите права на българските граждани, заави говорителят на областната дирекция на МВР в Плевен Мариана Цветкова.

В село Буковлък се намира секционната избирателна комисия с най-много избиратели в област Плевен. Това е секция 205 с 1102-ма гласоподаватели. 

Трима задържани има и в Благоевград, канели се да продадат гласовете си срещу по 40 лева. Те имали среща на улица в града. Там обаче ги чакала полиция, която ги задържала. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на районната прокуратура. Разследването се води от 1 РУ - Благоевград и ОД на МВР - Благоевград.

За днешния ден, по данни към 15:00 часа, в МВР са получени 69 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. Общо те са 621 на брой. Образувани са 71 наказателни производства. Съставени са 1982 предупредителни протокола по Закона за МВР. Днес са образувани три производства за престъпления против политическите права на гражданите.

По-рано днес от прокуратурата съобщиха, че от началото на предизборната кампания са образувани 567 преписки и 60 досъдебни производства във връзка с нарушения на политическите права на гражданите. Най-много те са в София - 25, следвани тези от Велико Търново и Варна - по 11, Пловдив - осем, Бургас - пет. Обвинения са повдигнати на петима души.