Организирана престъпна група за трафик на хора за сексуална експлоатация е разбита с подкрепата на Евроджъст и Европол, ГДБОП, ГДЖСОБТ, регионална и окръжна прокуратура Добрич и полицията и прокуратурата на Хейлброн, Германия, съобщиха от Прокуратурата.

По време на съвместна операция на 4 май т.г. са задържани 5 лица и са извършени 8 претърсвания.

През лятото на 2022 г., в България са подадени жалби от лица, пострадали от трафик на хора с цел сексуална експлоатация. Образувано е досъдебно производство под ръководството на Районна прокуратура-Добрич и по линия на международното сътрудничество е осъществен контакт с немската полиция и прокуратура.

Разследването на престъпната мрежа в Германия започва през 2022 г. Установени са две организирани престъпни групи от български граждани, които били във вражда помежду си. В хода на разследването са събрани данни за държане на лица в принудително подчинение, нанасяне на телесни повреди вследствие на физически тормоз, склоняване към проституция и трафик на наркотици (кокаин). Заподозрените набелязвали и набирали уязвими български жени, които били транспортирани до Германия и принуждавани да проституират.

Снимка: Прокуратурата

След проведени срещи в Европол и Евроджъст са съгласувани действията на двете държави за продължаване на разследването на престъпната дейност. Постигнато е съгласие за изпращане на Европейска заповед за разследване.

Снимка: Прокуратурата

По време на съвместната операция на територията на България са извършени пет претърсвания и е задържан един заподозрян. На територията на Германия са проведени три претърсвания и са задържани 4 лица.

Снимка: Прокуратурата

При претърсванията са намерени и иззети различни вещи и предмети - мобилни телефони, преносими компютри, нелегални покер машини, хладно оръжие, пари, множество златни накити. На идентифицираните жертви на престъпната дейност е предложена закрила и помощ.

Снимка: Прокуратурата

В края на миналия месец при съвместна акция с участието на Районната прокуратура в Плевен, ГДБОП, а от страна на Обединеното кралство - Metropolitan Police Service и Кралската прокурорска служба, бяха задържани девет души за трафик на българки в Обединеното кралство.