Двама души са пребити с тояги в Бургас след забележка за хвърлени бомбички, съобщи bTV. Напрежението в един от кварталите на града е напът да ескалира заради прииждащи от сливенски села безработни семейства, живеещи в незаконни биваци.

В сряда вечерта Димитър Михов и баща му са нападнати пред сградата, в която се помещава тяхната фирма. Това става след отправена забележка за хвърлени бомбички.

"Свършихме работа и отвърнахме да си ходим. В момента, в който излязохме от работилницата, чухме, че гърмят бомбички в непосредствена близост до нас. Това се прави с идеята да уплашат кучетата, за да могат да влязат спокойно през нощта, за да крадат", разказа Димитър Михов.

Снимка: bTV

Двамата мъже им направили забележка и ги подгонили. Малко по-късно обаче напрежението ескалирало. Безработните мъже от няколко сливенски села нападнали 70-годишния баща на Димитър. Общо те били около 20 души, като четирима носели тояги.

Димитър е с гипсирана ръка, а баща му - със спукано ребро вследствие на ударите в гърба.

"След получаването на сигнала, веднага е сформиран екип и в рамките на един-два часа са задържани седем лица. След проведените разпити е установена съпричастността на определено лице към извършеното престъпление. Образувано е досъдебно производство", обясни Живко Манолов, началник на Второ РУ на МВР-Бургас. 

Прокуратурата трябва да прецени дали установеното лице ще бъде задържано или не.

"Наблизо има пунктове за скрап и съм ставал свидетел как тези хора предават там крадени вещи. Лично проследих едно от тези лица. Влязох в пункта и попитах как може лице без никакви документи да предава метали. Мъжът от ромски произход си взе климатика и изчезна в неизвестна посока", заяви Марин Михов.

Хората настояват органите на реда да влязат в ролята си и хората да бъдат изведени от района. От друга страна те призовават собствениците на имоти в индустриалната зона да сложат огради и да не позволяват на безработните роми да се самонастаняват там.