Неизвестни вандали бутнаха бюст-паметника на Граф Игнатиев във Варна, става ясно от публикации на жители на морската столица в социалната мрежа. От общината също потвърдиха за случилото се, на място е изпратена полиция.

Снимки на посегателството ВИЖТЕ ТУК>>

За деянието аралмира и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, който също е варненец: "Това е паметникът на граф Игнатиев във Варна. Съборен е от неизвестни засега изверги преди часове в центъра на Варна. Миналата година точно на 3 март пък беше поруган с бяла боя. Тогава престъпникът беше оправдан от съда. Вероятно същото ще стане и с престъпниците, които са съборили паметника днес.

Същото нещо извергите от ППДБ и техните ортаци от ДПС и ГЕРБ подготвят и за Паметника на свободата на Шипка. Ще почнат поругавания, някой ще го надраска, друг ще го залее с боя, трети ще му счупи нещо, ще почнат да ни убеждават от телевизора как бил спорен, как бил в прослава на вражеска Русия и един ден ще го взривят. Няма да го демонтират, защото е много трудно, а директно ще го съборят. Ако не ви се струва възможно, спомнете си управляващата престъпна клика колко "невъзможни" престъпления извърши само за последните няколко месеца и се замислете.

Проклети да сме като народ, ако позволяваме гаврите с историята и културата ни да продължават по този начин! Българи, време е да се ядосате! Днес посегнаха за пореден път на граф Игнатиев, наричан с любов от нашия народ "графа на българите", утре ще посегнат на Шипка, накрая ще ликвидират и държавата ни!

Знаем всеки престъпник и няма да оставим никой от тях ненаказан", написа Костадинов във Фейсбук.

Сигналът за вандалството е подаден в сряда сутринта в общината от гражданин. На мястото има полицаи, които очакват оперативна група за разследване на случая.

Снимка: Община Варна

Директорът на Дирекция "Култура и духовно развитие" Антония Йовчева и началникът на Общинска полиция гл. инспектор Георги Ковачев са констатирали, че металните планки в основата на бюст-паметника са изкривени, вероятно с лост, ръбовете са откъртени и винтовете са компрометирани. Няма липсващи елементи, съобщават от пресцентъра на общината.

Монументът е демонтиран и ще бъде прибран и съхранен, докато не бъдат отстранени повредите по него. След това ще бъде възстановен на мястото си, уверяват от администрацията.

На 4 март миналата година вандали отново поругаха паметника, който се намира в градинката между Драматичния театър "Стоян Бъчваров" и филиала на културната институция. Бюстът и постаментът бяха залети с бяла боя, а паметната плоча - захвърлена на няколко метра встрани в градинката.

Снимка: Забелязано във Варна и областта/Калоян Георгиев

Паметникът представлява гранитен постамент с надписи върху четирите му страни и бронзов бюст на граф Игнатиев. На лицевата му страна в основата на бюста е поставен фамилният герб на Игнатиеви. Той е изграден в чест и в памет на голямата любов на граф Игнатиев към българите, проявена особено категорично на два пъти - веднъж след април 1878 г. и втори път, когато подготвил и подписал Сан Стефанския мирен договор. 

Снимка: Булфото