След престой в дом за възрастни хора, който се оказва, че е без лиценз, възрастна жена е със счупена бедрена кост. Сигналът идва от дъщеря ѝ, която иска да остане анонимна. Тя казва, че майка ѝ прекарва едва един ден в дома, съобщава bTV.

На 17 май тя оставя майка си в дом за възрастни хора "Роза" в Банкя. На следващия ден отива на посещение и заварва майка си разстроена и с болки. Възрастната жена разказва, че е била удряна по главата, а бедрената ѝ кост е видимо счупена. Дъщерята веднага търси обяснение от дежурната санитарка. Персоналът в дома казва, че не знаят, че е със счупен крак. Отричат и насилието.

От писмо на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" разбираме, че домът не е със статут на хоспис, а е лицензиран доставчик на социална услуга "резидентна грижа". Дъщерята на пострадалата подава сигнал към Бърза помощ и полицията.

От СДВР заявяват че по случая има образувано досъдебно производство, назначени са и експертизи, чийто резултати все още се изчакват. Възрастната жена е закарана в "Пирогов". Епикризата от двуседмичното ѝ лечение потвърждава счупването, констатира и повърхностна травма на главата. 

Собственичката на дома Снежана Димитрова отговоря на въпросите по телефона заради здравословни проблеми на съпруга си.

"Жената е дементна. Опитва се да става от леглото, пада и си чупи крака. Ние не сме хванали да ѝ счупим крака", казва тя. Според собственичката възрастната жена халюцинира. Дъщерята на пострадалата се закани, че ще съди дома.

В отговор от контролиращата Агенция за качество на социалните услуги заявиха, че след получен лиценз от януари тази година дружеството все още не е подало уведомление за започване на дейност по смисъла закона, затова и не са правени проверки на място. И допълниха, че ще бъдат предприети действия за извършването им в най-кратки срокове.