Девет души са загинали при пожар в дом за възрастни хора във варненското село Рояк, съобщиха от Областната дирекция на МВР в морския град.

Сигналът за пламъците е подаден малко преди 18 часа тази вечер. Веднага на място са изпратени 5 пожарни и спасителни екипа, както и линейки на Спешна помощ. 

По първоначални данни огънят е започнал от покривната конструкция на сградата и е засегнал третия етаж. 

Девет души са загинали, но има и обгазени, допълват от полицията.

Пожарът е погасен, като действията на огнеборците са ръководени от директора на РДПБЗН -Варна комисар Тихомир Тотев. 

По думите му, сградата, в която се помещава домът, е преустроено училище с дървен покрив.

Сложна обстановка - силен огън от покрива, гъст задушлив дим. Извършена е евакуация на възрастните хора. Те са събрани на двора на дома и за тях се грижат служителите и хора от общината, допълни комисар Тотев.

Предстои извършване на оглед, в рамките на който ще се изясняват причините за огъня. 

Вероятно една от причината за смъртта на жертвите е поглъщане и вдишване на продукти от горенето, допълни шефът на варненската пожарна.

 

Село Рояк е на около 55 километра от Варна, а според сайта на дома, той е открит преди пет години и в него се настаняват и възрастни хора с увреждания, с деменция и умствена изостаналост. 

Кметът на Дългопол Георги Георгиев обясни, че общо обитателите на дома са били 58.

"В момента ще извозим 49 и ще ги настаним в общински хотел в село Аспарухово. Ще бъде осигурена храна и вода. Сред тях няма обгазени. Останалите девет души са загинали. Няма хора, които да се нуждаят от настаняване в болница. Местните лекари и екипи на Спешна помощ ни помагат", добави той.