53- метровата кула на манастир "Рождество Христово" на Шипка се руши. Повече от година, най-голямата камбана на Шипченския манастир остава неизползвана, защото вибрациите причиняват разрушения и падането на отломки. Част от фасада й е ограничена в името на безопасността на посетителите.

Преди 10-тина години е правен ремонт, но явно не достатъчно качествен, обясни по БНР Старозагорският митрополит Киприан: "Има компрометирани части в камбанарията на храм-паметника "Рождество Христово", намиращ се в двора на Шипченския манастир".

Архитект Петър Влахов заяви, че конструктивното състояние на кулата е много тревожно. Има пукнатини с дълбочина от 3 до 5 см по цялата периферия на носещите колони на камбанарията: "Цялата тежест на всички камбани е над 45 тона, така че това е вторият много съществен фактор, който оказва влияние на носещата конструкция".

Австрийска компания е направила анализ и е препоръчала точните химически вещества, с които да се запечата кулата, както и е в готовност да изработи тухли с идентична структура.

От Старозагорската митрополия продължават дарителската кампания, като нужната сума за спасяването на храма е 1 млн. лева.

Шипченският манастир "Рождество Христово" е действащ православен манастир в град Шипка, община Казанлък. Разположен в северозападните покрайнини на града, манастирският комплекс включва църква, монашески корпус, поклонническа сграда, приют и духовна семинария.

Междувременно от АПИ съобщиха, че за Националния празник 3 март транзитното движение през Шипка ще се пренасочва към Прохода на Републиката. Ограничението се въвежда за транзитния трафик за времето от 20.00 ч. тази вечер до 18.00 часа утре. Както всяка година транзитният трафик ще се насочва през Прохода на Републиката по маршрута: Русе - Велико Търново - Дебелец - Проход на Републиката - Гурково и обратно. Шофьорите от област Габрово и пътуващите от северозапад могат да ползват маршрута: Габрово - Трявна - Белица - Вонеща вода - Проход на Републиката и обратно, уточняват от пътната агенция.

За област Стара Загора движението ще преминава към Прохода на Републиката по маршрута: Калофер - Казанлък - Гурково - Проход на Републиката - Велико Търново и обратно, като пренасочването ще става при пътен възел "Мъглиж".

Ограничението не важи за организирания междуградски автобусен транспорт. За гостите на тържествата движението на 3 март ще се организира както следва:

За времето от 6.00 ч. до 14.00 часа. се осигурява еднопосочно движение на автомобилите от град Габрово и град Казанлък към връх Шипка, като паркирането ще се извършва по разпореждане на органите на ОД на МВР-Габрово;

От 14.00 ч. до 18.00 ч. автомобилите ще преминават еднопосочно от връх Шипка до град Габрово и град Казанлък, посочват от пътната агенция.