Хипотеза за пренасяне на голямо количество фойерверки и друга пиротехника в изгорелия автобус на "Струма" се появи през последните часове, съобщава БНТ. Въпросът беше зададен от журналистите пред "Пирогов" и на външния министър на Северна Македония Буяр Османи, който не отговори с аргумента, че сега не е време за спекулации по темата.

"Сега не е време да се спекулира. Все пак семействата са в тежко емоционално състояние. Всяка спекулация, която е непроверена, само ще утежни допълнително тяхното състояние. Сега е време ранените да бъдат излекувани, идентификацията да завърши", каза Османи.

Министърът дойде в"Пирогов", където посети пострадалите 7 пътници от автобуса-ковчег и се срещна с техни близки, както и роднини на загиналите, които чакаха пред спешната болница, за да получат информация.

"Обявих имената на ранените с цел да може по някакъв начин индиректно да се подразбере, че тези, които не са в болница се водят загинали. Все пак това не можем да го потвърдим официално, докато не се направи идентификация. Ще помоля институциите в Република България да ни известят официално, когато се завърши идентификацията", заяви Буяр Османи.

В Северна Македония вече взимат проби от роднини на жертвите, за да бъдат разпознати по взетите проби ДНК от телата на жертвите.

По-рано стана ясно, че състоянието на оцелелите е стабилно, а двама от тях още вчера са претърпели хирургически интервенции. Днес предстои още една операция на едното коляно на една от двете ранени жени.

Над 40 души загинаха мигновено в огнения ад на магистрала "Струма" вчера след връщане от екскурзия в Турция, а сред жертвите имаше и 12 деца.