Докато пътят към Югоизточното Черноморие е затворен заради катастрофални наводнения със загинали хора, от другата страна на България пожар до пътното платно затрудни движението край Кресна.

Трафикът по главен път Е-79 в района се регулира от екипи на полицията и Пожарната, заяви директорът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Валентин Василев, цитиран от БТА.

Горели са сухи треви, като огънят вече е овладян от два противопожарни екипа, но движението продължава да се регулира поради задимяване.

По информация на потребители в социалните мрежи в района се е образувало километрично задръстване.

По-рано през деня горя пожар и над петричкото село Първомай.

Междувременно горски експерти извършват обследване на опожарената гора край Хвойна, каза инж. Здравко Бакалов, директор на Южноцентралното държавно предприятие (ЮЦДП) в Смолян, добавя БТА.

При първоначалните огледи на терена е установено, че около 350-400 дка от гората е унищожена от върхов пожар и тази част следва да бъде изсечена. За дърветата, горели при низов пожар, ще се изчака, за да се прецени дали ще се наложи изсичането им.

Досегашните огледи на зоната потвърждават, че опожарената територия е над 1000 декара. Следва да се обследва здравословното състояние на гората, а там, където е бил върхов пожар и са изгорели 100 процента от дървостоя, ще се отсече изцяло, обясни Бакалов. За горските територии, попаднали в низов пожар, ще се изчака, за да се види как ще реагират дърветата, и ако започнат да съхнат, тогава ще се прибегне към отсичането им. По предварителни разчети пострадалите от върхов пожар площи са около 40 на сто от обгорената зона.

За изгорелите горски площи, за които ще се предприемат сечи, ще се обявят процедури за дърводобив, уточняват от ЮЦДП. Усвояването на пострадалата от върховия пожар дървесина ще бъде с приоритет.