Още снощи пожарът бе овладян, посочи кметът. Над 100 служители на пожарната служба, Горското стопанство, Гражданска защита и много местни хора участваха в гасенето на огнената стихия. Над 20 противопожарни автомобила и техника са включени в гасителните действия, съобщиха от МВР. До късно снощи хасковски огнеборци се бориха с пожар, обхванал ниска растителност и гора край Симеоновград. За пожара бе съобщено вчера към 13.34 часа. Огънят бързо е обхванал сухи треви, храсти и широколистна гора между Симеоновград и с. Райново, област Хасково.
В гасенето на огъня първоначално се включили три противопожарни автомобила с 20 служителя от три служби в Хасково и 20 служители на Горското стопанство в Симеоновград със специализиран автомобил.
В разгара на огъня пламъците се развили на фронт от 2-3 км и площ от около 1000 дка, в силно пресечена местност и при североизточен вятър.
Силите и средствата на огнеборците бяха насочени в още три посоки до с.Оряхово, с. Калугерово и с. Константиново - в сухи треви, храсти и горска растителност. В следобедните часове се включиха екипи от 20 служители на Горското стопанство в Хасково с противопожарен автомобил и техника от Българската армия.
Помощ е оказана и от поделението на “Гражданска защита” с 5 служителя и специализиран автомобил и местното население. С общите усилия е спряно разпространението на пожара на север и изток към кв. Йорданово-Симеоновград. Пожарът се развил на запад към с. Райново и юг посока р. Марица и усилията за ограничаване на огъня били насочени вече изцяло в тази посока.
В следобедните часове огънят в района на с. Константиново е ограничен. Там са 9 пожарни автомобила с 30 пожарникари, модул за гасене на пожари от Българската армия с 50 служителя и два противопожарни автомобила “Тойота” с 10 човека Горското стопанство. След преценка на обстановката от ръководителя на място комисар Вълчев, силите и средствата са насочени за ограничаването и ликвидирането на пожара в района на с.Райново. Към 18 часа обстановката в района на Симеоновград е нормализирана. Основният фронт на огъня е овладян. Общо изгорелите площи са 5000 дка лесонепригодни и широколистна гора – основно край Райново и кв. Йорданово на Свиленград.
Над 100 души служители на противопожарните служби от Хасково, Горското стопанство в областния град и служители на БА с над 20 специализирани автомобила се бориха с пламъците при двата основни пожара край Райново и Канстантиново.
До 22.30 часа в основни параметри огънят е овладян до степен да не заплашва с разрастване Два дежурни противопожарни автомобила е имало през нощта при с. Райново и един – при Константиново. Ситуацията към тази сутрин: при с. Константиново пред окончателно погасяване са няколко малки огнища, силите и техника ще бъдат насочени за ликвидиране на огнищата при Райново.