Обстановката в община Царево постепенно се нормализира, съобщи премиерът Николай Денков на брифинг в Царево след заседание на кризисния щаб заради наводненията в общината. Имаме подадени сигнали за трима души, които се издирват, двама са загинали, няма блокирани хора, добави той. Общата бройка тепърва трябва да я уточним, но поне няколко човека са загубили живота си, допълни Денков.

През последните 24 часа е имало изключително обилни валежи - между три и четири пъти месечната норма за този регион, подобни тежки валежи е имало и в съседните Гърция и Турция, като и в трите държави има жертви, каза той.

Акад. Денков посочи още, че електричеството е спряно, тъй като има опасност за живота на хората, ако се пусне преди да са отводнени сградите. Утре сутринта или през деня ще се подаде сигнал кога е безопасно да се пусне токът, отбеляза премиерът. Водата в мрежата също е замърсена и не може да се използва за пиене.

Евакуирани са хората, които са били по плажните ивици, по къмпингите, всички в момента се намират в безопасност, отбеляза Николай Денков.

Повече от 100 човека са евакуирани, съобщи кметът на Царево Георги Лапчев на брифинг пред журналисти след заседание на кризисния щаб във връзка с наводненията в общината. Имаше множество сигнали от "Арапя", "Оазис", всички, които са подали сигнал и са потърсили помощ, са локализирани и такава им е оказана, добави той. Кметът на Царево съобщи още, че река Велека продължава да излиза, тежко е положението в село Кости.

Обстановката в района на Царево се нормализира, съобщи БТА във вторник вечерта. Остават непроходими няколко пътни участъка в Царево, Варвара и Бродилово, съобщиха от пресцентъра на МВР към 18:00 ч. По данни към този момент няма бедстващи хора в Лозенец. Продължава евакуацията в къмпингите "Арапя" и "Нестинарка".

Двама души загинаха при наводненията в община Царево, съобщиха по-рано през деня от МВР.

Снимка: БТА

Бедствено положение беше обявено днес в общината заради интензивните валежи и наводнения. Чрез включване на предупредителните сирени към населението беше отправен призив за евакуация на по-високи места, които не могат да бъдат засегнати от прииждащите води. Кризисният щаб в Царево призова всички жители и гости в района да не напускат домовете си, а при необходимост - да заемат места по високите части на сградите. От полицията призоваха да не се тръгва на път от Бургас към Южното Черноморие заради обилните валежи.

Снимка: БТА

Предприети са действия за източване на язовира "Хаджи Яне" и непрекъснато наблюдение на язовир "Потурнашки", съобщиха от Община Царево във Фейсбук. С високопроходима техника са транспортирани деца, които живеят в кв. "Василико", от детска градина "Ален Мак" до домовете им. Все още напълно откъснати заради разрушени мостове са град Ахтопол и селата Варвара, Синеморец и Резово.

Агенцията "Пътна инфраструктура" (АПИ) предприема спешни мерки за почистване на пътища в района на Царево от свлечените камъни, земна маса и дървета от падналите проливни валежи в района. Фирмата, поддържаща републиканската пътна мрежа в област Бургас, насочва допълнителна техника и аварийни екипи за почистване на пътищата.

Снимка: БТА

Привечер, но преди полунощ, би трябвало да спре да вали и обстановката да започне да се успокоява и облачността да се разкъсва. Това съобщи за БТА дежурният синоптик на НИМХ Христо Христов.

През следващите три дни нивата на реките в Черноморския басейн ще се понижават или ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание, се посочва в ежедневния бюлетин за състоянието на водите, публикуван от Министерството на околната среда и водите.

Министерство на труда и социалната политика (МТСП) стартира платформа на сайта си за подаване на сигнали за граждани в бедствено състояние вследствие на наводнението в oбщина Царево, съобщиха от ведомството на страницата си във фейсбук. Екипи на Агенцията за социално подпомагане (АСП) са в готовност да започнат обходи на пострадалите имоти и да направят комплексна социална оценка на нуждите на хората от социална, финансова, психологическа и здравна подкрепа, както и да ги консултират за възможностите да получат помощ от различни институции.

Българският Червен кръст (БЧК) предоставя 800 семейни хранителни пакети, съдържащи 10 кг продукти от първа необходимост, които ще бъдат разпределени на най-нуждаещите се хора, пострадали при наводненията в община Царево, съобщиха от пресцентъра на организацията. При необходимост организацията ще предостави от бедствения си резерв и 100 спални комплекта - походно легло, матрак, възглавница, завивка и чаршафи. Осигурени са и 10 тона минерална вода от дарители, които ще бъдат доставени на място.

Община Бургас отменя планирания концерт по повод Съединението на България в знак на съпричастност с пострадалите при наводненията в Царево, съобщи във фейсбук кметът на Бургас Димитър Николов. Утре в 10:30 ч. пред Община Бургас, бургаското духовенство ще отправи молитва за здраве и благоденствие на всички, които преживяват тези тежки моменти в Царево, добавя той.

Фатално съвпадение: На същата дата преди 14 години 15 български туристи се удавиха в Охридското езеро

Представители на българските дипломатически мисии в Скопие и Битоля в Северна Македония, на община Охрид и на сдруженията на българската общност в Република Северна Македония отбелязаха 14-ата годишнина от трагедията в Охридското езеро, в която при потъването на кораба "Илинден" загинаха 15 български туристи.

Пред паметника, поставен в парка край Охридското езеро, присъстващите почетоха паметта на загиналите и положиха свежи цветя.

Генералният консул на България в Битоля Николай Димитров припомни трагедията, която стана на 5 септември 2009 г. в 10:30 часа. Група български туристи се качват на атракционния кораб "Илинден", който превозва 57 пътници от Охрид до манастира "Св. Наум". Корабът се преобръща и потъва на около 250 метра от брега на езерото.

Кадър: БНТ

"От Пирдоп, селата Антон, Рибарица, Мирково и Златица тръгва група български туристи с желание да посетят и разгледат обичания в нашата страна Охрид. За съжаление, както в стиха на поета Димчо Дебелянов от поставената тук паметна плоча се казва "Внезапно кипнала, замря на радост светлата вълна и между нас се разпростря ненарушима тишина", 15 наши сънародници никога повече не се завръщат у дома. Именно за тяхната памет се събираме на това място. Длъжни сме да отбележим, че трагедията би била още по-голяма, ако не са били местните хора, които без забава оказват помощ и 35 българи са спасени благодарение на бързите реакции на всички отзовали се: моряците Васко Маркоски и Драган Наумовски от екипажа на кораба "Александрия" на Зоран Гилевски, капитанът Петър Василев, капитанът на кораба "Кристина" Васко Янев, благодарение на командира от близкото армейско поделение Раде Буджаковски, дежурният офицер Влатко Димановски и подчинените му войници, включили се в спасяването на българите от потъващия кораб "Илинден". Това паметно място е и в тяхна чест. То следва да напомня за тяхното човеколюбие, смелост, готовност за помощ към изпадналите в беда. Проявената съпричастност на тези граждани на Охрид ни задължава да идваме на това поклонение всяка години и да засвидетелстваме, че България помни", посочи генералният консул на България в Битоля Николай Димитров.

Паметникът на загиналите петнадесет български туристи във водите на Охридското езеро на 5 септември 2009 г. е изграден със средства на Държавния културен институт към министъра на външните работи на Република България и бе открит на 5 септември 2020 г.