Критична e ситуацията в Южната Черноморска област. Заради водния апокалипсис, оставил под вода няколко населени места в община Царево, Общинският кризисен щаб реши, освен бедстващите в града, да евакуират и летовниците от къмпингите "Арапя" и "Нестинарка", както и в село Лозенец. Частична евакуация има и в село Кости. Наводнени са и Ахтопол и Созопол, реката край Варвара също преля. Обявено е частично бедствено положение в общината, което ще е в сила през следващите пет дни. 

В цялата община по крайбрежието ситуацията е тежка, има къщи и хотели с напълно откъснат достъп. Преляха реките Дяволска край Приморско, Караагач край Китен и Велека край Синеморец, нивото на Ропотамо също е повишено, непрекъснато се следи нивото на язовир Ясна поляна. Хора, качени върху каравани и бунгала, очакват тежка техника да ги спаси.  

Още снимки от водното бедствие вижте тук >>> 

Кризисният щаб, оглавяван от кмета на общината и неговия екип, в който участват и директорът на областната полиция, шефът на пожарната в Бургас и представители на Регионалната служба за пожарна безопасност в Царево, на "Гранична полиция", регионалната полиция и жандармерията, се събра на спешно заседание.

На него бе решено и да се спре движението на автомобили от полицейски пункт Караагач в посока община Царево, както и това по пътя Синеморец - Ахтопол. Спира се движението на автомобили и в самия град Царево и в населените места. Изключенията важат само за специализирани автомобили. Компрометирани са няколко моста, през които преминаването е опасно.

"Всички жители и гости да не напускат домовете си, а при необходимост да заемат места по високите части на сградите", призоваха от щаба на Facebook страницата си. Уверяват и че щабът ще заседава денонощно до приключване на бедствието.

В Лозенец се изграждат диги в опит да се спре прииждащата вода. Водата на къмпинг "Арапя" е около два метра. В няколко хотела на къмпинг "Нестинарка" първите етажи са залети. 

Кметът на бургаското село Варвара Бистра Димова съобщи пред БНТ, че има отнесени каравани в морето и наводнени къщи. "Имаме проблем с дерето, което преминава през селото, тъй като е затлачен мостът", добави тя. По думите ѝ няма данни за пострадали хора. "Опитваме се да отпушим дерето, тъй като има опасност да бъде разрушен мостът, както и да бъде наводнена църквата", обясни тя.

Река Караагач, известна и като Китенска

Снимка: БТА

Кметът на Бургас Димитър Николов координира с кметовете в областта изпращането на отводнителна и строителна техника в засегнатите от наводнението райони. По думите му най-тежка е ситуацията в село Кости, но и там няма риск за хората, каза той. От Националния център по метеорология и хидрология съобщиха, че в района на село Кости са паднали 283 литра кв/м, а в Граматиково - 236 литра кв/м.

Директорът на ГДПБЗН главен комисар Александър Джартов обяви, че екипите от Област Бургас са на терен, ще бъдат изпратени и екипи от съседни области, екипирани с помпи и лодки.

На кадри в социалните мрежи се виждат и автомобили, пометени в морето от придошлата вода. 

От Meteo Balkans съобщават, че и къмпингът в Китен е под вода. 

Въпреки призивите на властите за спокойствие, хора в Созопол се качиха върху покриви на каравани и бунгала. Те ще бъдат извозени, когато високопроходимите превозни средства стигнат до тях. От 14 часа вали проливен дъжд, който не спира.

Очаква се задръстване в следващите часове в посока Бургас и магистрала "Тракия", след като много туристи още рано сутринта и снощи предприеха пътуване заради обилните дъждове. Освен отнесени автомобили, в морето има хладилници и множество лодки, които снощи рибари не са успели да завържат. Те са вече в открито море, а тепърва, след спиране на дъжда, ще се прави оценка на щетите, съобщи NOVA.

За днес от НИМХ обявиха оранжев код за силни валежи и вятър в област Бургас. Очакват се и гръмотевични бури. Явленията ще са интензивни, има условия за градушки. Прогнозата е за силен североизточен вятър със скорост 14-19 m/s, пориви до 22 m/s.