Правителството на Република Северна Македония е сформирало работна група, която да координира транспортирането на ранените при катастрофата на АМ "Струма" в България и на тленните останките на жертвите, съобщи МИА.

Работната група, сформирана на правителствено заседание вчера, ще бъде водена от министъра на външните работи Буяр Османи и ще включва още министъра на транспорта и съобщенията Благой Бочварски, министъра на труда и социалната политика Ягода Шахпаска и министъра на здравеопазването Венко Филипче.

Правителството е инструктирало министъра на здравеопазването Венко Филипче да осигури линейки за транспортиране на ранените и изцяло да покрие финансовите разходи за превоза, както и да им осигури необходимите здравни грижи, независимо дали пострадалите са здравно осигурени, се казва в съобщението.

Министерството на външните работи ще отговаря за транспортирането на тленните останки на жертвите от автобусната катастрофа в България. Правителството заяви, че ще покрие разходите за погребенията.

Министерството на вътрешните работи ще осигури полицейски ескорт, който ще съпровожда колите от границата с България до крайната им дестинация.

Междувременно стана ясно, че в последния момент млад мъж не се качва на изгорелия автобус от "Струма" и решава да пътува с друга фирма до Истанбул. Близките му обаче не знаят това, издирват го 2 дни и мислят, че е загинал. А той се прибра жив и здрав. Енес също пътува до Истанбул. Обикновено той използва същата туристическа агенция и фирма - "Беса Транс", съобщава bTV.

"Мислех да отида до Истанбул за два - три дена с тази агенция, но се премислех и тръгнах с друга фирма. Направих си тест за COVID-19 и си смених резервацията. В къщи обаче знаеха, че пътувам с тази агенция. Нямах контакт, нямах интернет и роуминг, на връщане към Северна Македония телефонът нямаше мрежа. И след два дена се появих", разказва Енес.

"Близките му казаха, че не могат да се свържат с него от няколко часа. Рано сутринта аз видях в интернет, че се е случило това нещастие. Започнахме да търсим братовчеда Енес, но не успявахме да го открием - не беше онлайн. Мислехме, че е с автобуса на "Беса транс". След 4-5 часа разбрахме, че е жив и не е с тази фирма", споделя и Джелал - роднина на Енес.