Заради тежката зимна обстановка в страната се наложи една област и няколко отделни общини да обявят бедствено положение и неучебен ден за стотици ученици.

Бедствено положение е в сила за населените места на територията на общините Шумен (без град Шумен), Крушари, Вълчи дол, Трявна и Силистра, както и за област Разград. 

27 ноември ще е неучебен ден за учениците в селата на община Шумен, в седем от осемте общини в област Русе (Борово, Бяла, Ветово, Две могили, Иваново, Сливо поле и Ценово), и в общините Котел, Антоново, Разград и Силистра

До 13 часа на обяд екипите на пожарната се включиха в локализирането и ликвидирането на 144 произшествия, със 149 единици техника и 459 служители, а до 12:00 ч. днес огнеборци и спасители са реагирали на около 300 сигнала, свързани с метеорологичната обстановка.

На много места в страната се наложи полиция и пожарна да помогнат за спасяването на хора, закъсали в преспи с превозни средства или блокирани на различни места. Ето как обобщиха ситуацията до обед от полицията:

Област Враца:

Разчиства се пътят към хижа "Леденика", където според подадения сигнал, са 35 души. Около 42 населени места без електрозахранване.

Област Силистра:

Сигнал за бедстващи хора при селата Средище и Срацимир, насочен е екип с верижна бойна машина от РДПБЗН - Силистра.

Област Кюстендил:

Населени места без ток има в общините Треклянска, Рила, Бобошево, Невестино, Бобов дол, Дупница, Кюстендил. Населени места без достъп няма.

Пътят за ГКПП - Гюешево е затворен за тежкотоварни автомобили, пътищата са мокри и заснежени, но проходими при зимни условия.

Област Видин:

Населени места без електрозахранване - 11.

Област София:

Пътят до с. Гълъбовци е блокиран от преспи и непроходим за автомобили и пожарна техника. Населени места без електроподаване - на територията на общините Ботевград, Елин Пелин, Годеч, Правец, Костинброд.

Област Варна:

С помощта на верижна бойна машина пожарни екипи извършват евакуация на 20 човека, заседнали с автомобилите си на пътя над Аксаково. Над 100 населени места са без ток, а 30 са без достъп. По информация на АПИ са затворени пътищата: Аксаково - Добрич, Аксаковска панорама - с. Кичево, с. Неново - с. Равна общ. Провадия, общинските пътища на териториите на община Аксаково и община Вълчи дол, където е обявено бедствено положение.

Област Сливен:

Евакуирани са шестима души, пътували с лек автомобил и закъсали на пътя между селата Стара река - Раково.

Област Русе:

Главните пътни артерии са затворени. Евакуирани са две деца, блокирани на пътя Русе - Бяла до с. Волово. В много малки населени места няма ток.

Област Шумен:

Евакуирани са две деца и игумена на манастир до град Велики Преслав. Всички пътища на територията на Шуменска област са непроходими.

Област Разград:

Оказано е съдействие на ЦСМП за достигане до трима болни хора. Евакуирани са и деветима пътували в три автомобила. Затворени са всички пътища за снегопочистване. Затворен е гл. път Е-70 Русе - Шумен /изградени са КПП на РУП /.Над 80 процента от населените места са без електричество, поради липса на ток е затруднено и водоподаването.

Област Стара Загора:

Екипи на РСПБЗН - Казанлък са оказали съдействие на линейка, превозвала лекар до село Хаджи Димитрово. Помощ е оказана и на закъсали хора, пътували в автомобили.

Започна почистването на пътя за Бузлуджа, за да дадем възможност на туристите в четирите хижи да тръгнат към гарда в светлата част от денонощието, допълват от МВР. 

Област Велико Търново

Проходът на Републиката вече е проходим за леки автомобили. На територията на областта всички първокласни пътища са проходими при зимни условия. Продължават да работят аварийни екипи на енергото.

Затворени пътища към 13 часа:

- главен път - i-4 посока Варна до с. Железарци- фадрома на МО е на място.

- път - ii-53 гр. Елена - гр. Златарица поради нападали дървета, работи се ОПУ

- на път - i-5 от с. Поликраище до с. Самоводене има множество тирове, закъсали в лентата посока към гр. Велико Търново.

Голяма част от подадени сигнали, на които аварийните екипи работят и към момента, са за паднали клони и дървета, които препречват пътищата.

От началото на деня до момента на тел. 112 са получени 5 275 съобщения, голяма част от които са за липса на ток и вода. Уточняваме, че натоварването на линията със сигнали, които нямат пряко отношение към действията на спешните структури - полиция, пожарна, Бърза помощ, Планинско и морско спасяване, генерира огромен брой обаждания. Апелът е хората да остават на линия до получавана на отговор от оператор. 

Бедствено положено и неучебен понеделник за учениците

Бедствено положение обяви община Крушари със заповед на кмета Илхан Мюстеджеб, публикувана на сайта на общината.

В заповедта е посочено, че поради изключително тежката зимна обстановка, обилния снеговалеж и достатъчно данни, получени от средствата за масова информация за обявяване на бедствено положение в много области и затваряне за движение на моторните превозни средства на третокласни пътища в област Добрич, кметът обявява бедствено положение. С това забранява движението на автомобили по всички пътища в общината и преустановява работата на детските градини и училищата.

С тази заповед Илхан Мюстеджеб въвежда в действие Общинския план за действие при бедствия и аварии.

Крушари

Снимка: БТА

27 ноември е неучебен ден за училищата и детските градини в селата на община Шумен

Бедствено положение обявиха и в населените места на територията на община Шумен (без град Шумен). Заради това кметът проф. Христо Христов издаде заповед за спиране на учебните занятия на 27 ноември, понеделник, във всички училища и детски градини в съответните села. Няма да се движат и училищните автобуси, които превозват ученици към областния център, съобщиха от общинската администрация.

Към момента обстановката на територията на община Шумен остава усложнена. Общо 15 села все още са без електричество. След отстраняване на аварията "Водоснабдяване и канализация" започна да възстановява водоподаването към Шумен. Без вода все още е квартал "Мътница".

От 4:00 часа тази сутрин по общинската пътна мрежа и в града работя 22 машини на автомагистрали "Черно море" АД заедно с целия ресурс на общинските предприятия. Основните булеварди и главните улици са почистени. Труднопроходими остават все още част от малките улици в Шумен.

Отворени за движение и проходими при зимни условия са пътищата между селата Овчарово - Костена река, Мътница - Царев брод, Дивдядово - Мараш - Салманово и Шумен - Лозево. Продължава разчистването на пътното платно от снежните навявания, нападалите дървета и клони в направленията Шумен - Новосел, Вехтово - Друмево, Царев брод - Велино, посочват от общината.

Заради паднали клони и дървета е затворен Ришкият проход за всички моторни превозни средства, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Шумен Ася Йорданова. Тя посочи пред БТА, че директорите на пожарната и полицията в Шумен обикалят контролно-пропускателните пунктове и пътищата в региона. На екипите са осигурени топли закуски, вода, а малко по-късно ще бъде раздаден и чай.

Шумен

Снимка: Областна дирекция на МВР - Шумен

В седем от осемте общини в област Русе утре ще е неучебен ден 

В седем от осемте общини в област Русе - Борово, Бяла, Ветово, Две могили, Иваново, Сливо поле и Ценово, утре ще бъде неучебен ден за всички училища и детски градини. Това съобщи за БТА началникът на Регионалното управление на образованието в Русе Росица Георгиева.

Причината е все още невъзстановеното електрозахранване в много населени места в региона, прекъснато заради мокрия сняг, както и непроходими участъци от пътища. Георгиева обясни, че засега утре ще се учи само в община Русе.

Понеделник ще бъде неучебен ден и в община Котел

Понеделник, 27 ноември, ще бъде неучебен ден и за всички училища в община Котел, заради влошената зимна обстановка, съобщиха от общинския пресцентър.

Снежната покривка в общината достига до 60 сантиметра, а места и до един метър, вследствие от снегонавяване. Поради скъсване на електропреносни мрежи селата Мокрен, Ябланово, Малко село, Филаретово и Тича към този час са без ток. От ранните часове на деня е затворен за движение Котленският проход.

Тежка е зимната обстановка в община Антоново, утре ще бъде неучебен ден за училищата

Тежка е зимната обстановка в община Антоново. Утре ще е неучебен ден за училищата и детските градини на територията на общината, каза за БТА секретарят на общината Мехмед Мехмедов.

В региона снежната покривка е между 50 и 60 см. Температурите са около нулата, но заради силния вятър усещането е за по-студено време.

В общината 60 населени места са без електричество. Ток има единствено в град Антоново. Пътищата към селата са затворени. Работи се на етапи, каза секретарят.

По думите му няма бедстващи хора. Сутринта е съдействано на линейка на "Спешна помощ" да вземе болен човек от село Черни бряг. Сега трактор работи и пробива път до село Малка черковна, където има бедстващи туристи.

За по-голяма сигурност утре ще бъде неучебен ден за всички училища и детски градини в Антоновско.

Разград

Снимка: БТА

Понеделник ще е неучебен ден и за училищата в общината и детските градини в селата в община Разград 

Заради обявеното бедствено положение на територията на област Разград понеделник, 27 ноември ще е неучебен за всички училища на територията на община Разград, както и за детските градини, намиращи се в селата в общината, съобщиха от местната управа.

Междувременно продължава работата по отстраняване на последствията от тежката зимна обстановка. Пътят към болницата е разчистен, почистено е околовръстното към ж.к. "Орел", както и бул. "Априлско въстание", "Странджа", "Княз Борис" и други основни улици. Общо 14 машини продължават разчистването в рамките на областния град, техника има и по общинските пътища.

Със снегопочистваща машина бе осигурено придвижване на автомобила, който доставя храната в Комплекса за социални услуги за пълнолетни лица с увреждания в село Просторно, доставена бе храна и в Комплекса от центрове за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания.

Получен бе сигнал за 16 деца, останали в хижата на община Разград в местността "Пчелина". С помощта на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и на работници от Общинското предприятие "Паркстрой" в момента се осигурява пък към тях, тъй като множество клони и дървета са паднали на шосето, посочват от общината.

Продължава разчистването на улици и тротоари в града от паднали клони и дървета. Служителите от "Синя зона" също ще се включат в почистването и утре няма да се събират такси за ползване на синя зона. От Общинското предприятие "Столово хранене" осигуриха чай за полицаите от шестте контролно-пропускателни пунктове на изходите на града.

По информация от "Топлофикация" парното е възстановено навсякъде с изключение на ж.к. "Васил Левски", където работата по отстраняване на аварията продължава. Работи се и по отстраняване на авариите с електро- и водоснабдяването по населени места.

Община Разград отново призовава гражданите да не излизат без необходимост, да подават своевременно сигнали за установени проблемни участъци и да почистят снега пред домовете си.

Бедствено положение обявиха в община Силистра

Обявено е бедствено положение в община Силистра, съобщиха от местната администрация. Решението за това е взето след заседание на Общинския кризисен щаб, председателстван от кмета Александър Сабанов.

Утрешният ден е обявен за неучебен за всички училища в общината. Детските градини и ясли ще работят нормално. В общините Дулово, Тутракан и Кайнарджа училищата ще останат затворени утре.

Във всички общини има населени места без ток и вода.

По данни oт станциите към Метеорологичната обсерватория в Силистра, падналите валежи за изминалите 24 часа от дъжд и сняг в областта са с количества от 40 до 60 литра на квадратен метър.

Снежната покривка сутринта е с височина от 10 до 40 см, а най-висока е в общините Алфатар и Главиница, а най-ниска - в община Силистра.

Със заповед на директора на областното пътно управление са затворени за движение на моторни превозни средства основните пътни артерии на територията на област Силистра. Изградени са пет контролно-пропускателни пункта, които не допускат движение на автомобили извън територията на областта. 

В планинската част на община Сливен почти всички села са без ток

В планинската част на община Сливен почти всички села са без ток, съобщиха от общинския пресцентър. Така е и в селата от Тополчане до пътен възел "Петолъчката", където проблемът е сериозен и се отстранява от екипи на електропреносното дружество. Както БТА съобщи, електричеството бе прекъснато от силен вятър, чиято скорост през нощта е била между 90 и 125 км/ч.

Възстановено е електрозахранването в селата Злати войвода, Старо село, Жельо войвода, Крушаре и Чокоба, както и на отделни места в областния град.

В голяма част от населените места електрозахранването ще бъде възстановено днес, но ще останат и такива, в които ще се работи и утре, посочват от общината.

"Обстановката в общината след снощната буря и силния вятър остава сложна, но е под контрол", заяви кметът Стефан Радев, който направи обход в града и населените места. Пътищата в общината са проходими при зимни условия. Основните булеварди и улици в града са почистени. Обработват се и пътищата в Балкана.

"Най-голям проблем е по пътя за Карандила, по който в момента се работи, за да бъде отворен. Градският транспорт се движи нормално. Призовавам гражданите, ако могат да отложат пътуванията си, особено в планинските райони, да го направят", каза кметът.

Той призова гражданите да се погрижат и почистят тротоарите пред офиси, магазини и домове. 

Усложнена е метеорологичната обстановка в община Севлиево

Усложнена е метеорологичната обстановка в община Севлиево, информира на страницата си местната администрация.

По данни на община Севлиево в момента там не вали сняг и се почистват паднали дървета, работи се и по възстановяване на електричеството в засегнати райони.

В община Севлиево няма бедстващи хора, обстановката в град Севлиево е овладяна и е започнало почистване на улиците.

Местната администрация призовава гражданите да не излизат с автомобилите си, за да не възпрепятстват почистващата техника и спешните екипи.

Паднали дървета в резултат на обилен снеговалеж и силен вятър са затворили тази сутрин стария път за Ловеч след Кормянско и пътя към Крушевски баир, но екипи на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" ​в Севлиево​ са ги отстранили своевременно.

По селата има проблеми с електричеството. Повредите се отстраняват от шест спешни екипа и се очаква до края на деня, със спирането на снеговалежа, да се възстанови и електропреносната мрежа. 

Обстановката в област Габрово остава тежка, бедствено положение в Трявна

Кметът на Община Трявна Денчо Минев обяви пълно бедствено положение на територията на цялата община, след като свика извънредно заседание на общинския оперативен щаб с всички ангажирани звена по зимното поддържане, съобщиха от областната управа в Габрово.

Въпреки неспиращата денонощна работа на ръководството на Община Трявна и координиране действията с мобилизираните екипи на ДЗЗД "Зимно поддържане", РУ на МВР - Трявна, пожарната, ВиК и електроразпределително дружество "Енерго Про", към момента обстановката остава усложнена с продължаващ снеговалеж.

"Имаме бедстващи хора без вода, без храна, бременни жени, неразринати пътни участъци с нападали клони и дървета, липса на ток в доста населени места, прекъсване на захранването в Трявна и Плачковци, но искам да стане ясно на всички граждани, че ние не може да достигнем своевременно до селата и да разчистим пътищата, поради заварен договор от предходното управление, съгласно който снегопочистващите фирми започват да обслужват тези населени места до 24 часа след започване на снеговалеж", заяви по време на кризисния щаб кметът на Община Трявна.

Затваря се пътят към местността Узана, съобщават от Областно пътно управление, цитирани от Областна администрация - Габрово. Пътната обстановка в областта продължава да е тежка. Множество паднали дървета и клони допълнително усложняват ситуацията. Всички екипи са ангажирани и работят на терен, допълват от администрацията.

Проходът Шипка остава затворен, трудна е работата по разчистването на северната страна по традиция, работи се и от юг. Все още не е ясно кога ще бъде пуснато движението през старопланинския проход.

В Община Габрово работи и кризисен щаб във връзка с обстановката. Техниката на общинското предприятие "Благоустрояване" почиства и опесъчава основните пътни артерии в града. Голяма част от първокласните улици и булеварди, както и подходът към МБАЛ "Д-р Тота Венкова", са почистени до асфалт. Част от техниката на предприятието се насочва към второстепенните улици. Започва почистване на улиците в комплекс "Христо Ботев", ул. "Осми март", ул. "Антим Първи", поетапно и на всички второстепенни улици и пресечни на бул. "Могильов". Техника се насочва и по главните улици към по-отдалечените квартали на Габрово - "Велчевци", "Гачевци", "Лютаци", "Етъра", "Ябълка". Три екипа на отдел "Озеленяване" работят по отстраняване на паднали клони и дървета на пътните платна.

Всички аварийни екипи на електроразпределителното дружество работят по отстраняване на авариите на територията на общината, информират от Община Габрово.

Днес има обявен жълт код за снеговалеж и вятър в област Габрово. Обилен сняг вали от вчера, а снежната покривка вече надхвърля 60 сантиметра. И към момента вали обилен сняг в града. Проходът Шипка е затворен за движение и в двете посоки. Към местността Узана се стига само с вериги.