Шестстотин бебета в белградска клиника по акушерство и гинекология получиха физиологичен разтвор вместо ваксина БЦЖ, съобщи новият министър на здравеопазването Даница Груичич, цитирана от сръбските медии. 

Грешката е направена от медицинска сестра. Директорът на болницата "Народен фронт" професор д-р Желко Микович е предложил оставката си, но министърката не пожела да коментира дали е приета.

Объркването с ваксината БЦЖ е станало в периода от септември до октомври.

Здравният министър на Сърбия заяви, че служителите, щом са разбрали грешката, са взели всички мерки. Направен е списък на всички деца и институтът "Батут" информира родителите за грешката, съобщи Даница Груичич.

Децата от Белград ще получат ваксината БЦЖ в клиниката "Народен фронт", а останалите - в здравни центрове от вътрешността на страната. 

Назначени са трима лекари в Белград, които ще се погрижат ваксинацията да се извърши правилно, добави Даница Груичич.

"Само, моля, без паника. Децата не са получили нищо лошо, само физиологичен разтвор. Всичко може да се види на уебсайта на "Национален фронт", добави Груичич.

Прокуратурата в Белград образува дело, свързано с информацията, че на 600 бебета е бил даден физиологичен разтвор вместо БЦЖ ваксина в болница "Народен фронт". 

Обвинението е изпратило искане за събиране на необходимата информация от  полицейското управление на град Белград, отдел "Криминална полиция", за да се установи дали има пропуски в работата на служителите на болницата и да се установи дали техните действията сочат към престъпление.

След снетите показания и събраните доказателства прокуратурата ще предприеме необходимите мерки.

Децата не са изложени на опасност и ще бъдат ваксинирани в идния период, добави Груичич. Тя е започнала да прави проверки на здравните институции още в първия си работен ден като здравен министър.