Издирването беше преустановено вчера около 17.30 часа заради смрачаването и лошите атмосферни условия, които застрашават живота на планинските спасители, съобщи "Фокус".

Тежко ранената жена, която вчера около 10 часа сутринта се подхлъзнала на заледените скали на планинския ръб и падала надолу в продължение на 200 метра, е заедно със своя спътник, който е подал сигнала. В момента няма нова информация за състоянието й. Предполага се, че пострадалата е студентка. С тях няма връзка, след като вчера батерията на телефона на мъжа падна.

Планинските спасители са успели да потеглили от хижа "Яворов", откъдето обикновено тръгва маршрутът към Кончето, съобщиха от Планинската спасителна служба. Освен 22-мата спасители, които се придвижват пеш, други трима техни колеги са потеглили с кола по долината на река Влахи, каза дежурният в ПСС Венелин Петров, цитиран от БТА.

Спасителите се придвижват въпреки мъглата и слабия снеговалеж към ръба на "Кончето", където се намира пострадалата туристка, съобщиха от пресцентъра на БЧК.

От Федерацията по пещерно дело също имат готовност да изпратят при нужда свой екип. По думите на Петров времето днес в Пирин е малко по-благоприятно. Има мъгла и слаб снеговалеж, но вятърът е слаб. Това дава надежди спасителите да стигнат до пострадалата.

В акцията не са участвали спасителни кучета, тъй като е ясно къде точно се намира тя. Има готовност, при подобряване на метеорологичните условия в спасителната операция да се включи хеликоптер, отбелязват от БЧК. Заради лошото време намесата на хеликоптер бе отказана вчера от съответните служби.