25 спасители търсят ранената жена на Кончето

22-ма спасители от София, Благоевград, Банско и Разлог подновиха тази сутрин акцията за спасяването на туристката, която вчера падна от планинския ръб Кончето в Пирин.

Обратно в новината

Коментари - 25 спасители търсят ранената жена на Кончето | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Боже боже направо като чета всичко това ми се доповръща. Ще ми се да не си взимам раницата всеки път когато ми се обадят по кое да е време на деня или ноща и да тичам в планината да Ви спасявам. Можете да пишете всичко но никой от Вас не е бил там и няма ни най малка представа какви бяха условията в планината тези дни. Хиликоптер службата няма но и дори да има в тези условия беше абсурд да се лети май никой от Вас няма представа какво е 20м/с сила на вятъра. Явно никой от тук постващите абсолютно нищо не знае за планината и спасяването, но това не е болка за умиране. Ние ще продължим да Ви помагаме не заради сините Ви очи или русите Ви коси а защото сме спасители и това ни е работата за която НЕ НИ СЕ ПЛАЩА. Всеки прави нещата заради нещо вътре в себе си. Отвратително но все пак това е България

Хер Флик къде та бе отворко , сега като са я намерили нещо да кажеш

Хижарите от Яворов са обучени спасители, затова от там са тръгнали. Хората правят чудеса с то, с което разполагат, така че не давайте оценки колко са спасители и колко не. А само, който не е минавал по Кончето може да каже, че единствено през зимата може да се пречука човек там. Колкото до това какво търси там тази жена по това време .... такъв въпрос може да зададе само човек, който не е стъпвал в Пирин и не е бил завладян от него ... за тази любов /или краста - все тая/ не се дава обяснение .. или го усещаш или ... не си бил там.

До Нед: Едно е да гледаш нещо в хубаво време и на сравнително равен релеф, друго е да летиш в силен вятър, който прави машината неустойчива когато висне над пропаста и ако е по силен може да я запрати в някоя скала. Явно не си прочел внимателно това, което написах първия път. И понеже питаш къде има такива екипи ще ти кажа, такива екипи работят предимно извън България, където освен че получават обучение имат и приличен доход. А и нещо друго, което май никои не отчете, че излитането на един хеликоптер струва пари, а тях кой ще ги покрие? Държавата? Планинската служба? Кой? Частника не му пука, че става въпрос за човешки живот.В нормалните държави има създадени цели авио звена. Ние също имахме, но от 10 години хеликоптерите са сложени на трупчета нн летищата и няма с какво да се лети. А като си помисля, че преди няколко години купихме един хеликоптер БЕЛ, именно за такива случй. Къде ли е той сега. Е в това е трагедията на нашата държава- всичко което имаме го съсипваме. Аз 30 години бях пилот на хеликоптер и съм видял много неща и то не в тренировки, а в истински ситуации.

Браво, чудесно е, че са живи и са добре! Нека да им е като обица на ухото, друг път да не правят подобни глупости, а всички останали туристи.

до .....zzz (03.12.2009 г. 11:23ч.) Не пишете глупости. Много от хората в ПСС са доброволци, които са положили успешно атестационни изпити и не се водят там на щат. Ами сам си отговаряш на въпросите ...след като само са изкарали някакви курсове , изпити и нам още кво си и не са на щат т.е. не са ПРОФЕСИОНАЛНИ спасители какво правят там ? седат пият слушат станцията на коя хижа има готини мацки чужденки колко са прекарали и колко са изпили ??? краино време е планинската спасителна служба да стане деиствително ПРОФЕСИОНАЛНА а доброволци да се ползват само в краен случи за помагане ,да станат на заплата и само това да им е работата . със съответната екипировка техника и обучение , иначе за каква застраховка става въпрос когато няма кои и с какво да те спасява ?

Вече са ги отгрили!

вече са намерени

До: обикновен турист . Имал си късмета да слезеш жив и здрав и сега да ръсиш мъдри мисли за героични постъпки. Шансът ти да беше попаднал в новините като издирва се обаче е бил 50%. Е, след твоя героизъм, мислиш ли, че е оправдано да се рискува живота на невинни хора, да ходят да те търсят, само защото ти си се праавил на герой?

Кой, какво и къде го дири си е негова работа.Лекциите не се пишат,а се водят от преподавателя. А ПСС е за да спасява. Дано да не е късно, докато я намерят.

и какво се хвалиш, че си тръгнала без грам екипировка? защо ли все на такива тъпи патици като тебе им се случват подобни неща? като си на 51 г поне малко акъл в главата нямаш ли?

Точно такива кифли като теб с летните обувки се подхлъзват и трябва да ги спасяват после. Тръгнали са от х. Яворов защото от там е по-близко

От новините и вчера и днес, така и не се разбра къде е спътника и дали някой не си е направил идиотска шега. И как така не се знае името на изчезналата. Никой ли не е съобщил още за изчезнал човек? Или са изчезнали 1000 човека вчера

Не сме хора, няма и професионалисти.

Абе верно, тия хора нормални ли са - в такова време да се качват, хубаво екипи имали, ами телефони?!!!

На 51г съм и с обувки от метро почти лятно яке и без ръкавици миналата неделя качих Вихрен и слязох /доста трудно/ от севрната страна по сняг и лед.От х.Вихрен до върха е 3ч. за кифли като мен, млад мъж ще го качи за 2ч.От х.Бъндерица е същото. Кога са тръгнали спасителите /хич не се извинявам за кавичките!/ и защо от х.Яворов...?От 11ч. до 17.30чо колко часа са? Снега горе в планината беше и още е много ,много малко.Имало мъгла и валял слаб сняг! Ами то само в хубаво време ли могат да спасяват? Що не се прекръстят на ПнеСС? Между другото спасяването на човек не е пряко свързано с това има ли застраховка.

Чета тук за коне, катъри хеликоптри и какви ли не средства. Хора южния склон е с над 60 градуса наклон около 900 метра, а от север отвес. Само планински кози извън пътеката...

Съгласна съм с Вас. Какво е това? Сулю и Пулю вече тръгнаха по планините. Неекипирани, неподготвени - юруш. Това пък на нищо не прилича. Дано да намерят жената жива. Нека да е за урок на всички, които ги сърби главата от върте

БЕЗОТГОВОРНО е да надценяваш възможностите си и да рискуваш не само своя живот, а и този на хората, които ще тръгнат да те спасяват...

И къде скъпи Нед го чу или прочете това мнение на пилотите, че има условия за летене? Прочетох доста глупости тук във форума и искам да кажа на тези, които смятат, че да участваш в спасителна акция е лесно грешат. При вчерашните атмосферни условия да се използва хеликоптер е живо самоубийсто. Хеликоптерите летят при определени атмосферни условия, а за да участват в такава акция- изтегляне на пострадал от високо и пренасянето му до най- близката болница трябват няколко и то важни неща: 1. да има възможност машината да се спусне максумално близко до земята; 2. да няма сулен вятър, защото има опасност при наличие на скали или други неща спасителното легло да се удари някъде; 3. за да лети една машина в лошо време трябва да има работеща обледенителна система и на 4-то ,н о не на последно място да има добре подготвен екипаж за изпълнението на тази мисия. Казваш, че си гледал как става спасяване на човек от високо и било като на филм - 10 мин., да но при едно необмислено движение тези 10 мин. може да костват живота на още 3 човека екипаж + спасител. Такива като теб гледали много филми изпратиха на нелепа смърт хеликоптера в огнения ад преди години. Ние имаме добри спасители и екипажи - признати дори и извън пределите на България, но техниката ни е остаряла, а за нова само може да се мечтае. А колкото до частните компании - да те изпълняват такива мисии, но само извън пределите на БГ, там където ще оценят това което правят, а няма да ги плюят хора, които и един път не са поглеждали смърта в очите или са се докосвали до нея. А колкото до човека - паяк - не си мислете, че той ще хукне да спасява някого, дори и да го потърсят. Жалко за жената и семейството й, но който каквото сам си го направи - никой не може да му го направи. Крайно време е да се научим, че с приподата и стихиите шега не бива.

Намесата на хеликоптер била отказана !!! е това вече е трагично. Тук става въпрос за човешки животи. С мисленето сами си виновни. Нека мрат. до никъде няма да стигнем. Ако момичето е било в тежко състояние е наложително да се стигне до него още същия ден.

Мнооого си страшен кат' си пред компютъра...

Връх Вихрен и Кончето са невероятно красиви, но много трудни за изкачване, по-точно Кончето е едно предизвикателство за всеки планинар. Докато стигнете до ръба трябва да преминете по силно полегат склон държейки се за стоманени въжета. Има моменти, в които буквално трябва да прескачате определен наклон, просто няма къде да стъпнете, цялата тежест поемат ръцете, прехвърляте се подскачайки. Когато стигнете до ръба на Кончето, трябва буквално да се проснете по корем и припълзявайки до него да надзърнете. Подавайки си носа над ръба виждате отвесна, безкрайна пропаст под вас. По някое време трябва да съберете смелост, за да се изправите и като се държите здраво за стоманените въжета без да поглеждате вляво, където е едно безкрайно празно пространство да съумеете да продължите пътя си. Чувството, че сте преодолели първоначалния страх от трудния терен, пропаста и несигурния път е невероятно и ще ви се прииска да отидете отново. Това важи най-вече за любителите планинари. Така че разбирам напълно момичето и спътникът и, тръпката и адреналина са невероятни. Но аз изкачих Кончето през лятото и беше предизвикателство, а при зимни условия направо си е страшно. Двамата със сигурност са професионалисти, иначе не биха рискували живота си при такова време. Надявам се да ги намерят, колкото е възможно по-бързо. Описах всичко това, за да придобият някои от вас минимална представа за какво иде реч и да не обвиняват хората, било пострадали или спасители.

Безумие!!!Планиска НЕспасителна Служба май е по-правилно!!!

Не пишете глупости. Много от хората в ПСС са доброволци, които са положили успешно атестационни изпити и не се водят там на щат. Т.е. имат си друга работа и както всеки нормален човек - свой живот и семейства. С нищо на никого няма да помогнат ако и те се затрият, рискувайки живота си. Дано не се случва, но в подобна ситуация тези хора ще са единствената ви надежда в планината. Така, че не плюйте по ПСС. Кое в държавата ни е наред, че очаквате в условията на криза ПСС да бъде свръхтехнологично оборудвана. С планината шега не бива. И не подеценявайте усилията на хората от ПСС.

Абсолютно съм съгласен с Alex. При бедствена ситуация в планината, излита един хеликоптер и спасява хората след 2 часа, а не да идват спасилети от незнам си къде си и след 30 часа още да не са спасили горките хорица. Инцидента е станал вчера сутринта и до сега не са ги спасили. Нали времето било благоприятно - като е благоприятно, защо не пратят хеликоптер? Или човешкия живот струва по-малко от разходите за горивото?

И какво правиш като свърши въжето? Спускаш се по гъз до дъното на пропастта? До нед: иди там ЛЯТОТО и ще разбереш.

Защо всички упрекват спасителите? Всички си мислят че тия хора това им е работата... Някой въобще знае ли че почти всички спасители са доброволци, и работят съвсем несвързани с планината неща? Направо ми се повръща като чета гнусните коментари на малоумниците пред мониторите... По-хубаво ли е кола да ви блъсне?

Мисля си само - още едно почернено семейство...

Господ си знае работата- прощава за грешки, но за глупости НИКОГА !!! Айде стига вече с тези бабаити и серсеми, да си беше седяла в къщи, а не да язди кончета по сред зима

Още в 10 е станал инцидента вчера, а не са успели да стигнат до пострадалата до края на деня, което за мен е безумно. Дори да се смрачи винаги от 22 спасители е могло да останат 2-ма, 3-ма много добре екипирани при пострадалите за през нощтта на бивак, след като не могат да ги свалят. Как може приятелят на пострадалата да остане цяла нощ при нея, а спасителите не?! Нямам думи!

А мислиш ли колко е лесно да си седиш вкъщи пред компютърчето на топличко и да коментираш как у другите липсвала мотивация?!

Без да разбирам много от планинарство ми се струва, че цялата акция е малко смешна. Прекратено е издирването в 17.30 часа заради тъмнината, т.е. 7.30 часа не са стигнали до мястото. Щом са знаели къде точно е жената защо не са продължили? Да пристигнеш след 24 часа до тежкоранен човек, при условие, че знаеш къде е точно и спираш заради тъмнина за мен е меко казано смешно! Ако техен близък беше там дали щяха да спрат?!?! Така че като си си избрал тази професия (и хората очакават съвестно да я изпълняваш, понеже е животоспасяваща) трябва да даваш всичко от себе си. Ако не ти се е занимавало по-добре да не заемаш място в ПСС, а да дойде някой друг с желание!

Кончето не е опасно, при добра подготовка и знаене какво се прави. И е смъртно опасно за разните самонадеяни некадърници. В сняг и лошо време, горе се ходи с въжена осигуровка закачена с карабинер за стоманеното въже. Всякави изпълнения от типа аз съм велик свършват обикновенно в гробищата. А спасителите не са длъжни да си рискуват живота за всеки, на който му е малко акъла. И те имат семейства и деца.

За всички,които не знаят - Кончето е най-опасният участък в този дял на Пирин, да не кажа и най-опасен в цялата Пирин планина! От х.Вихрен до Кончето се стига от 4 до 5 часа ходене, в благоприятно време.Не знам на какво могат да се надяват близките на пострадалите туристи.Аз лично съм качвал Вихрен в лошо време и съм слизал от към Казаните в мъгла и влажно време - там просто няма пътека има само скали,които от влагата са като лед. Представете си на Кончето каква е ситуацията,където билото му е като бръснач.Много наивно от страна на всеки тръгнал в такова време да покорява опасни върхове,та било то и в България!И моля ви престанете да хулите и обиждате спосителите,защото не се знае кой от вас, недай си Боже, рано или късно ще има нужда от тях и ще се надява точно на тези хора!!!!!

престанете да хулите спасителите! И те ли трябва да пострадат заради безумието на двама авантюристи?

Въобще не гледам филми, още по-малко бих се заинтересувала от амеркански. За хеликоптера, който бил отказан, прочетох в съобщението в дир-а. Жалко за момичето! Ама , простете, идва ми наум една поговорка българска :Да би мирно седяло, не би чудо видяло... Ми тези хора, не знаят ли в каква бананова държава живеем, къде са тръгнали да си търсят белята?...

Бил съм в казармата при минус 20 на пост, кръстосвал съм из Рила при всякакви условия. Само веднъж съм ходил на Вихрен 21-век, че е по далеко, но мисля, че в група с добър водач и добре екипиран бих помогнал поне като носач. А защо да не се ползват и коне,катъри или мулета за по бързо предвижване и за носене на екипировката.Хората в планината отглеждат такива животни. Ако им се плати ще предоставят. Мисля,че добрата организация, добрите комуникации са от голямо значение да се окаже навремена животоспасяваща помощ.

Абе няма ли в смотана ни държава един апарат дето се нарича въртолет? Отгоре му се върти перка. Излита вертикално и може да вдига различни товари вертикално. Не му е проблем да вдигне човек на носилка. Защо усещането му е, че тук още не сме излезнали от пещерната епоха?

Не съм запозната с Пирин, но от написаното разбирам, че до Кончето се стига за 3-4 ч. пеша от най-близката хижа. В колко часа са тръгнали за да са там в 10ч. Да тръгнеш по тъмно в планината не е ли странно?

Дано ги открият по-бързо. Според мен, след такова падане, момичето няма шанс. Дано и момчето не загине заедно с нея.

Болно ми да чета такива гнусни упреци към българските спасители. Всеки,който е турист, знае, че там случайни хора няма. А Кончето си е едно от най-опасните и трудно достъпни места в Пирин. Има обезопасително въже, което ме навежда на мисълта, че може би обстановката не е била преценена реално от пострадалата. Аз лично се моля за нейното спасение и отправям поздрав към мъжете с призвание спасител.Дано и този път акцията е успешна.

Ако гази жена е тежко ранена , и ако тези спасители не са посмели да стигнат до нея, защото времето било лошо и н'ам какво си още, и ако са отказали да изпратят веролет за нея , като си намерили оправдания, и ако тази тежко ранена жена е останала под открито небе в студа и л0шите атмосферни условия, вярва ли някой, че тя е още жива!? Че и спътникът и?! Ама смешници, вярно, са тези спасители. Тръгнали да намерят два трупа, щото не посмели да намерят двама живи, в беда хора. Жалко за жертвите.

Не разбрах от коя страна е паднала. Ако е откъм пропастта няма надежда.

Спомнете си за Людмата Янков, който пренощува на 8600 м. в зоната на смъртта под Еверест, да търси Проданов, а тези пиклювци на 2800 м. се отказват, не ги е срам !!!!!!!!

Със сигурност не им платено кеш за акцията, а и момичето е българка, вероятно без Планинска застраховка. Ако беше някой платежоспособен ЗАПАДНЯК, за да го поизръсят, досега да са го спасили сто пъти.

Хич не са виновни хората и не са длъжни да се занимават с подобни самоубийци. Който е отишъл там по това време е бил напълно наясно с това какво може да му се случи. Това място е опасно през лятото при добро време, а през зимата във виелица мога да си представя. Никой не е длъжен да ходи да се самоубива заради някакви си малоумни олигофрени, решили да се правят на много големи.