Темата за енергийния преход сега е много актуална. Това каза министърът на енергетиката на Молдова Виктор Парликов по време на участието си в най-мащабния и успешен форум за зелена трансформация - "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)", организиран за четвърта поредна година от Dir.bg и 3Е News.

Днес е вторият ден от тридневното събитие, което започна на 26 юни и ще продължи до петък в конферентните сцени на Sofia Event Center в столицата. По време на форума над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри от 18 различни държави, водят ключовия разговор за утрешния свят.

Молдовският министър на енергетиката участва в третата сесия "Енергийна трансформация - поглед в бъдещето", заедно с Ива Петрова - заместник-министър на енергетиката в България, Себастиан-Йоан Бурдуя - министър на енергетиката в Румъния , Матю Болдуин - заместник генерален директор на Генерална дирекция "Енергетика" в ЕК, Иван Иванов - председател на КЕВР, Карел Крал - главен изпълнителен директор на групата "Електрохолд" България, и Роб Добинс - ръководител на отдел "Международни отношения и управление на активи" в OMV Petrom. Модератор на панела беше Славчо Нейков - председател на УС на Института за енергиен мениджмънт.

Според молдовския министър има някои особености в региона, но има и общи принципи. По думите му всички говорят за енергийния преход от гледна точка на възобновяемата енергия и фокусът е поставен най-вече върху електроенергията.

Според Виктор Парликов, ако се погледне реалистично как се използва електроенергията, тя е сравнително малка част. Той посочи, че в Молдова електроенергията заема 13 процента от енергийния баланс, докато около 50 на сто е топлина.

Затова декарбонизацията на топлината трябва да заема повече място от дебата за зеления преход. "Мисля, че това е като слона в стаята, който не виждаме", заяви Виктор Парликов.

Трябва да се обърне повече внимание на това как да се декарбонизира топлинната енергия, изтъкна министърът на енергетиката на Молдова. По думите му един елемент, който липсва и трябва да бъде включен в дискусията, е именно декарбонизацията на отоплението - най-вече системите за централно отопление.

Другата тема е съхранението на електроенергията. Ако се научим как да съхраняваме и топлоенергията, тогава ще може да бъдем по-гъвкави дори и в сектор електроенергия, коментира още молдовският енергиен министър.


Най-голямата и значима конференция за Зелената сделка "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)" е организирана от Dir.bg и 3Е-news. Форумът се провежда от 26 до 28 юни. На конферентните сцени в Sofia Event Center излизат представители на над 18 държави, като общо над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри, провеждат ключовия разговор за утрешния свят.

Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с ACT Commodities, ПроКредит Банк, Visa, European Investment Bank, Електрохолд, Yettel, Артекс Инженеринг АД, ОББ, Аурубис България, Главболгарстрой Холдинг, Българска Фондова Борса, УниКредит Булбанк, Българска банка за развитие, Геотехмин, Енергео, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, ICGB, The Oil and Gas Employers" Federation, Електроенергиен Системен Оператор, Булгартрансгаз, Фонд на фондовете, Български Енергиен Холдинг ЕАД, АЕЦ Козлодуй, Westinghouse, Филип Морис България, БМФ Порт Бургас АД, Информационно обслужване, Българска асоциация "Природен газ", REIB , PCONTRADE, Омега Пауър Груп, PHOTOMATE, OMV Petrom, Българска асоциация по рециклиране, TTS (Transport Trade Services) S.A, Morningside Hill, CWP Global, DEVIN, Smart Energy Trade.

Green Transition 2024 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Darik Business Review, Euroactive, Economic.bg, ESGnews.bg и The Recursive.