Той не го казва, но ми се струва, че президентът Румен Радев иска служебен кабинет". Това каза депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров в студиото на "Здравей, България" по Нова телевизия. Според него е възможно този служебен кабинет да поднови доставките на газ от Русия, плащането на "Газпром" в рубли и подписването на нов дългосрочен договор.

Народният представител коментира и предстоящото гласуване на вота на недоверие. Според него ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" бързат, защото не искат да се случат важни неща в държавата. Той даде пример със смяната на състава на Комисията за защита на конкуренцията. Като друга причина Димитров посочи това, че опозицията не иска да се стигне до подписване на друг дългосрочен договор за доставка на природен газ.

"Трябва да се използва първият мандат на най-голямата политическа сила "Продължаваме Промяната" за съставяне на кабинет и той трябва да е програмен, с много ясни ангажименти за конкретни законопроекти и инициативи", категоричен е депутатът от ДБ.

"Аз съм доказал, че никога не бягам от отговорност. Назначил съм три служебни кабинета и те се справиха. Сега въпросът не е в служебния кабинет, а парламентарно представените партии да проявя отговорност и дебатите и вотът да бъдат насочени към решаването на интересите на хората". Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в Латвия, който е там за участие във форума "Три морета".

Изобщо преди да говорим за дебатите за гласуване за предсрочен вот, трябва да е ясно, че тук в близките дни и седмици има да се решават много важни предизвикателства от компетенцията на сегашното правителство и на сегашния парламент и те не могат да избягат от тях, смята държавният глава.

Изборите са краен вариант. Разбира се, ако продължава блокажът на институциите и на работата на парламента, изборите са неизбежни, обясни Радев.