Вместо да бият път до Турция, това лято нашенци окупираха черноморските комплекси и така почти успяха да попълнят опразнената от ударените от кризата западняци, пише в. "Труд".
Българите са двойно повече на Златни пясъци, а в курорта Албена, който единствен се запази зелен и непокътнат от строителите, през юли нашенци са резервирали 50% повече нощувки, отколкото за същото време на миналия сезон. През август се чака ръстът на заявките да е 60 на сто. Повечето българи предпочитат да купуват пакети ол инклузив, сочат данните и от Златните, и от Албена. Това лято офертите за този тип почивки у нас вече излизат по-евтини, отколкото в прехвалената Турция. В пиковия август нощувка в ол инклузив базите на Албена излиза от 50 до 60 лв., а седем от 42-та хотела в курорта предлагат и ултра вариант. В него, освен яденето и пиенето на корем край басейна, е включен безплатен обяд на плажа и се ползват гратис чадър и шезлонги. Не липсват и предложения за хората с по-скромни възможности - в 2-звездни хотели те могат да се настанят само за 15 лв. с включена закуска. А резервиралите онлайн в сайта на курорта 5-дневна ваканция получават бонус от още един безплатен ден за трупане на тен.
  Невижданите промоции, които Албена прави това лято, за да тушира ефекта от отлива на чужденци, провокиран от кризата, се оказаха печеливш ход. От 14 500 души, които почиват в курорта в топсезона, близо 5000 са българи. Част от тях резервират буквално в последния момент и печелят от ниските цени. За първи път от години нашенците са най-многолюдната група курортисти в комплекса, който от няколко години успешно се бори да върне българите на българското море. Кризата не е секнала и мерака на румънците да отмарят в Албена. Броят им не е спаднал спрямо миналата година - 26% от августовските гости са от северната ни съседка. Трети по брой са руснаците - 12%, макар че на този пазар се отчита 20% спад. Шумните германци и скандинавци, които минали години бяха топклиенти, са се стопили. В най-отпускарския месец те са едва по 8,5% от всички летуващи на Албена. Последни в листата с 6,3% са французите. Обеднелите западняци ще дойдат на море през септември, когато ваканциите са още по-евтини, твърдят служители от персонала на хотелите. И немците, и българите, и румънците са фенове на ол инклузив пакетите. Доказва го статистиката, според която 60% от гостите на Албена са предпочели тази формула за почивка. Защото удобството да забравиш за портфейла си, докато си на море, е наистина разтоварващо. 
Минусът остава за капанчетата, които разчитат да навъртят оборот основно от идващите на плаж през уикендите добричлии и варненци. За да привлекат клиенти, съдържателите им са смъкнали цените и опитват да зарибят клиенти с промоционални менюта.  Проблемът с оборота не тревожи продавачите на атракционни услуги. Защото Албена е семеен курорт и повечето хора идват с малките си деца. След като не им се налага да бъркат в портфейлите си през час за сокчета, сладолед и пица, те са по-склонни да угодят на прищевките за отрочетата си да се возят на люлки или да се спускат по надуваемите дворци и кораби пързалки, разположени до самия плаж. Цената е 6 лв. за 15 минути. Десетачка излиза пък най-модната атракция - обиколка на басейна в прозрачна топка. Огромните сфери се пълнят с въздух, закопчават се и цели 10 минути можеш да се търкаляш в тях по водната повърхност. Забавлението почва след 18 ч, достъпно е за хора до 100 кг, но най-често клиентите са малчугани, които умират от кеф, правейки кълбета в прозрачния балон. След това врънкат родителите си да се повозят на велорикша. Половинчасовата обиколка излиза между 8 и 14 лв. според големината на рикшата, а за колело се искат 4 лв. Пълнят се и влакчетата по двете линии, които кръстосват курорта надлъж и нашир и играят ролята на градски транспорт. Цената на билетчето е 2,50 лв. Тренчетата се препълват след 17 ч, когато спират совалките на безплатните рейсчета от хотелите в парковата зона до плажа. Хляб почти няма само за такситата, които искат за прехода от един хотел до друг цяла десетачка. 10 лв. излиза и разходката с банан, а с ринг е двойно по-скъпо. 20 лв. за час струват също водното колело и уиндсърфа. Въпреки това кандидати вият опашки всеки ден, за да се забавляват, порейки вълните. В събота и неделя над плажа се реят нонстоп и шарени балони, дърпани от моторници. Въпреки солената тарифа от 50 лв. за 10-минутна въздушна разходка за един човек и 80 лв. - за двойка, мераклии не липсват. Такива има, макар и по-малко, за масажите в кабинки край плажа. Цените варират от 20 до 65 лв.
  Въпреки че лято 2009 бе спасено от провал, ще има около 15% спад на нощувките за сезона, прогнозират отсега мениджърите на Албена. До момента намалението е около 10 на сто. За да привлекат повече гости догодина, отсега в курорта разработват нов продукт - организация на сватби. Албена ще ги рекламира чрез специален каталог, който ще бъде готов до Нова година и ще изобилства от предложения за екзотични бракосъчетания и медени месеци. Специалните сватбени пакети ще се продават както на българи, така и на чужденци, обясниха от курорта. С промоцията на новия вид ваканции от комплекса се надяват догодина да успеят да задържат сегашното ниво на посещаемост и дори да го увеличат леко.