Двайсет опитни водолази, сред които и няколко дами ще се гмурнат в морето до моста на централния плаж в Бургас за да почистят морското дъно. Акцията ще е на 1 август. Организатор на инициативата е местната община.

Целта е да се извадят колкото се може повече отпадъци от морето до една от най-оживените части на плажната ивица. Отпадъците, събрани от гмуркачите, ще бъдат транспортирани и след това депонирани. Традиционно сред тях са пластмасови отпадъци и продукти от бита - бутилки, капачки, найлонови пликове, чаши и опаковки, съобщиха от пресцентъра на общината.

Екоакцията е част от проект "Прилагане на мерки за намаляване на морските отпадъци в Бургаския залив". Финансирането му е по Програма "Опазване на околната среда и климатични промени 2014-2021 г". С дейностите по проекта се цели подобряване на екологичният статус на морските води в Бургаския залив и повишаване на обществената информираност, самосъзнание и отговорност на гражданите за намаляване и предотвратяване на морските отпадъци.