Това каза премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев пред участниците в днешния пленум на Висшия съвет на партията по политиката към възрастните хора, предаде БГНЕС.
Според Станишев общините също трябва да водят активна политика спрямо пенсионерите като се помисли и за възможностите за пътуване и почивка на възрастните хора. Премиерът изтъкна, че лично му е обидно, когато вижда как пенсионери от западните страни почиват у нас. За разлика от пенсионерите при активната част от българите процесът на увеличение на доходите върви в резултат на финансова стабилност и икономически растеж, изтъкна Станишев и подчерта, че всяка една стъпка, колкото и незначителна да е тя при пенсионерите, струва изключително много пари на държавата.
„Все пак става дума за 2,3 млн. пенсионери. Акумулираният ефект от всяко увеличение от 10% има много сериозно отражение върху бюджета, но независимо от това кабинетът прави всичко необходимо, за да може увеличаването на пенсиите да бъде изпреварващо спрямо повишаването на доходите на служителите от публичния сектор“, обеща министър-председателят.
По думите му "ние като общество трябва да се издължим на пенсионерите".
От началото на мандата на тройната коалиция пенсиите непрекъснато се увеличават. Това каза пред участниците в заседанието на ВС на БСП проф. Владимир Топенчаров. Професорът изтъкна, че през 2001 г. средната пенсия е била 92 лв., през 2005 г. - 125 лв., а през 2007 г. - 171 лв.
В дневния ред на заседанието са предвидени още дебати по програмата за младежите в социалистическата партия, представянето на нова членска книжка, новата програма на БСП, както и отчет за изразходването на бюджета за миналата година и проект на бюджет 2008 на БСП.