Движението е отговорно за многобройни въоръжени акции в иранската провинция Систан и Белуджистан,съобщи иранската агенция ИРНА, цитирана от Франс прес и БТА.

Процесът протече при закрити врата и нямаше никаква информация за хода му. Освен това властите решиха да съдят Риги в Техеран, а не в Систан и Белуджистан. Според ИРНА той бил осъден на смърт от революционен трибунал в Техеран, ръководен от съдията Тохиди, след като признал, че е мохареб (враг на Бога), отговорен за 79 престъпни акта.

Според комюнике на прокуратурата, терористичната групировка Джундаллах, оглавявана от 2003 г. от Риги, е отговорна за 35 отвличания на иранци и чужденци и за убийствата на 154 служители на силтие на реда или невиннни цивилни, както и за 320 ранени, гласи съобщението на прокуратурата. Според текста Риги имал връзки с агенти на чужди разузнавателни служби, по-специално американското и на "ционисткия режим" (Израел) , както и с агенти на разузнаванията на някои арабски държави. 
Осъденият приел присъдата и помолил за милост, която му била отказана от главата на правосъдната система.

Риги бе заловен през февруари при зрелищна операция с отвличане, при която самолет, изпълняващ международен полет, с който той пътувал от Обединените арабски емирства за Киргизстан, бе отклонен към иранско летище.

Джундаллах (Армията на Бога), е обвинявана от иранските власти за многоборйни смъртоносни атентати през последните години в Югоизточен Иран, граничещ с Пакистан, където живее значително сунитско население, докато Ислямската република има шиитско мнозинство.

Абдолхамид Риги, брат на водача на Джундаллах, предаден от пакистанските власти на Иран през юни 2008 г., бе обесен на 24 май. Той бе осъден на смърт като член на терористична организация и мохареб. Техеран многократно е обвинявал САЩ и Пакистан, че поддържат Джундаллах.